Sabah

Çetin ceviz Trump!

-

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye ve Afganistan’dan çekilme kararından sonra Amerikan müesses nizamı, kartel medyası ve derin devletinin tem silcilerin­den oluşan ‘küresel Sorosçular’ ile 3entagon çevresinde örgütlenen savaş lobi sinin kaba kuvvet pratisyenl­eri öfkeden adeta kuduruyor. Durumun vaha metini gören Trump, ‘Çılgın Köpek’ lakaplı Savunma Bakanı -ames Mattis ve DEAŞ temsilcisi Bennett McGurk’un istifa sı ile ilk uyarı ateşini yapan lobilere karşı iki önemli hamlede bulundu.

İlk olarak nere deyse iki yıldır savaş bölgesinde­ki hiçbir Amerikan askeri birliğini ziyaret etmeyen Trump, aniden ,rak’a gitti. Hem de &hristmas gecesi yola çıktı. Ve 11 bin 1 kilometre mesafe kat ederek geldiği Bağdat’taki Al Asad Hava Üssü’nde sade ce üç saat kaldı.

ABD’ye dönerken de bir tek Almanya’da yakıt ikmali için durdu. ‘Hava yağmurlu diye’ Fransa’daki askeri anıta bile çelenk koy maya üşenen Trump, Noel öncesi dünya nın yarısını dolaştı.

Genel kanaate göre Trump’ın bu ani ziya reti Pentagon’un olası bir darbesini karşıla maya yönelikti. NYT gazetesi uzun zamandır ABD Başkanı’na “Golf kulüplerin­e gitme yi bırak da birlikleri ziyaret et” diye ihtar da bulunuyord­u zaten.

Trump’ın savaş lobisine karşı ikinci ham lesi ise Suriye’den çıkış kararından sonra kendini otobüsün altına itilmiş hisseden İsrail’i teskin etme adımıdır.

Bu amaçla Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’u bu hafta Ortadoğu’ya gönderiyor.

Her iki isim de 8 Ocak’tan 15 Ocak’a kadar Türkiye ve İsrail başta olmak üzere diğer bölge ülkelerind­e yoğun bir mesai harcayacak.

Yahudi lobisine yakınlığı ile bilinen Bolton’un ziyaretini­n ağırlık merkezini Tel Aviv’i ikna oluştururk­en Pompeo ise Suudi Arabistan, Katar, BAE, Mısır, Kuveyt, Bahreyn, Umman ve Ürdün gibi Arap ülkelerini ‘bilgilendi­recek’.

Pompeo’nun ajandasınd­a Suriye’den çekilme, Riyad ve Katar gerginliği­nin aşılması, Kaşıkçı cinayetind­e izlenecek yeni strateji ile ambargoya ek olarak İran’a karşı ABD’nin kurmaya çalıştığı Arap NATO’su gibi konular yer alıyor.

En önemli başlıklard­an biri de Arap NATO’su’nun Suriye’deki Sünni bölge lere konuşlandı­rılması olacak.

Trump’ın bu hamlelerin­in ABD Senatosu’nun bu hafta Ortadoğu politi kasına ilişkin bir yasayı gündemine alması öncesine denk gelmesi ise dikkat çekici.

Ayrıca Kaşıkçı cinayetind­en sonra Riyad’a karşı sert tutumuyla öne çıkan Cumhuriyet­çi Senator /indsey Graham ile geçen hafta buluşan Trump’ın muhalifler­ini iknada göster diği başarı iç siyasette elini güçlendird­i.

‘gnce Amerika’ diyerek Avrupa’dan yüz çevirdiği için savaş lobisinin ‘Atlantik’in Gorbaçov’u diye lanse ettiği Donald Trump, son iki yılda ortaya koyduğu dirençle nasıl bir çetin ceviz olduğunu herkese gösterdi.

Trump’ın arkasındak­i sosyolojiy­i ve onun taleplerin­i yanlış okuyanları­n hezimeti ise her geçen gün artıyor.

Daha kampanya sürecinde sivrilmeyi başaran Trump; zayıf, beceriksiz ve karar sız görünen Barack Obama’nın tezatı olarak ‘Öteki Amerika’nın beklenti, endişe ve öfkesini temsil ediyor.

Bu anlamda Trump her açıdan sıradan ABD’nin derin ABD’ye köklü bir eleştirisi­dir. Şimdi de aldığı ezber bozan kararlarla savaş lobisine yönelik isyanın simgesine dönüşüyor.

EHUFDQ WXWDU#VDEDK FRP WU

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye