Sabah

Orta sınıf gericiliği­ne bizde ‘sol’ deniyor

-

AK Parti’nin İzmir yerel seçim adayları dün açıklandı. Büyükşehir Belediye Başkan adayı beklenildi­ği gibi eski Ekonomi Bakanı 1ihat =eybekci oldu.

Bakalım, Zeybekci, bir önceki seçim lerde yüzde ’yı yakalayan Binali Yıldırım’ı geçebilece­k mi? Elbette asıl soru, AK Parti İzmir’de şeytanın bacağını kırabilece­k mi?

Çünkü İzmir, ekonomik ve sosyal açıdan o eski parlak günlerini geri de bırakmış olsa da İstanbul ve Ankara’dan sonra çevrildi ği üçüncü ilimiz. Ana muhalefeti­n “kale” muame lesi yaparak aşırı politize ettiği bir kent.

Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan dün partisinin kentteki yerel seçim aday larını açıklarken yaptığı konuşmada bu pozitizasy­onun araçlarını­şöyle tarif ediyordu:

“Yaşam tarzı diyerek, irtica diye rek, laiklik diyerek İzmirli’nin iradesine ipotek koydular. 31 Mart’ta inanıyorum ki, siz bu yanlışlığı tersine çevireceks­i niz. Ortada AK Parti’nin 16 yıllık ikti dar dönemi var. Nerede, kim, giyimin den, kuşamından, düşüncesin­den dolayı böyle bir sıkıntı yaşadı?”

Seküler yaşam tarzına sahip vatan daşların ağır bastığı, bereketli, havası güzel, “zengin İzmir” zamanında sağ partilere de kale olmuştu.

Peki, ne oldu da İzmirli seçmenin ref leksleri değişti, sınıfsal konumuyla çelişkili bir görünüme büründü?

Bu soruya cevap verebilmek için yerelin dışına çıkmalı... Kentin eko nomik, coğrafi ve kültürel nedenler le yöneldiği ideolojik tercihebak­malı. Zira CHP’li belediyele­rin tulum çıkarttığı Eskişehir gibi “küçük kaleler”de de siyasi atmosfer farklı değil.

Sözünü ettiğimiz ideolojik terci he, kitaptan konuşan marjinalle­rin itirazları olsa da, “sol” deniyor Türkiye’de.

Üretim ilişkileri­ne dayalı sınıfsal temele değil, gündelik yaşam pratikleri­ndeki tercihlere dayanan garip bir orta sınıf dayanışmas­ı bu.

Hayvan beslemek, içki içmek, açık giyinmek gibi bireysel tercihleri politik bir tavır olarak gören... Kamusal alan da yaşadığı toprakları kendisine hissettire­ni taciz etmeyi... Hepi topu kendisinde­n yirmi yıl sonra taşradan kente göçtü diye komşusuna “köylü” demeyi... siyasi eylem sanan lümpenli ğin vücut bulmuş hali.

Eskiden solcular, fabrikalar­da ki işçilerin apolitikli­ğinden yakınırlar dı. Sürekli, kurdukları uzun, karmaşık ve politik terimlerle dolu cümleleri anlamayan emekçileri­n tepkilerin­i fıkra gibi anlatırlar­dı. Ortada gülünecek bir şey yoktu ama eğleşirler­di.

Artık Türkiye solunda temel çelişki emek-sermaye çatışması değil, yaşam tarzı olduğuna göre... Kayseri’de bu yeni “sol söyleme” meyleden müftünün başına gelenler ilgilerini çekebilir.

Haberi aynen aktarıyoru­m: “Köpek saldırısın­da ölen gencin cenazesind­e hayvan sevgisi vaazı veren imam dayaktan zor kurtuldu. Acılı aile müftünün üstüne yürüyerek, ‘Bizim canımız yanıyor, siz neden bahsediyor­sunuz?’ diyerek tepki gös terdi. Camiye giren polis ekipleri, tepki gösteren vatandaşla­rı çıkardı.”

İzmir’i yeniden CHP kazanırsa kaza nan ‘sol olacak’ diyorsunuz yani.

melih.altinok@sabah.com.tr SMS: MA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 Faks: (0212) 354 36 19

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye