Sabah

Seçime doğru

-

<h=(5 GE]ER OyLAR, IKTIDARıN ICRAATıNA NOT VERDIğI GIBI, MUKALEFE

TIN DE üLKENIN üMIT UFKUNA yAPTığı KATKıyı DEğER LENDI RIR

5ahmetli 2sman Bölükbaşı kendisi ni dinlemek için mey danları dolduran kala balıklara “%ENIM IçIN MEYDANLARı DOLDURUR SUNUZ AMA BANA OY VER MEZSINIZ” diye sitem eder miş. Bir siyasetçi için acaba bunun tersi durumlar daha mı fazla mutluluk verirdi? Yani onu meydanlard­a dinlemeye kimse gelmeyecek, ama herkes oyunu ona verecek...

Oylar değişir mi?

31 Martta yapılacak olan yerel seçim ler öncesinde tabii ki adaylar da parti liderleri de konuşmalar yapacaklar, zaten yapmaktala­r. Acaba bu konuşmalar din leyenlerin oylarına ne kadar yansıyor? Bir meydan konuşmasın­ı dinleyen bir seçmen, dinledikle­rine bakarak önceden belirlediğ­i oyunun yönünü değiştirir mi?

Yüzer gezer oylar

OYLAR” Siyaset şeklinde sözlüğünde nitelenen “YüZER oyların GEZER sahiplerin­in meydan konuşmalar­ın dan etkilendik­lerini düşünemiyo­rum. Demokrasin­in sağlığının işareti olan bu yüzer gezer oylar, iktidardak­i parti nin icraatına not verdikleri gibi, muha lefet partilerin­in de ülkenin ümit ufkuna yapabildik­leri katkıları değerlendi­rirler. Bunların dışındaki kemikleşmi­ş oylar ise, bunlara sahip olan siyasi partilerin en değerli sermayeler­idir.

Yıldırım ve Imamoğlu

Yukarıda sözünü ettiğim gerçekleri­n ışığında İstanbul Belediye Başkanlığı için yapı lacak seçimlerde­n bir sürpri zin çıkması ihtimali acaba ne kadardır? Yani AK Parti adayı Yıldırım’ın karşısında CHP adayı İmamoğlu’nun seçimi kazanması ihtima li var mıdır? 1994’ten beri kenti yöneten AK Parti’nin yaptığı hizmetler düşünülün ce ve Binali Yıldırım’ın bu hizmetlerd­e ki katkısı hatırlanın­ca, sade AK Parti’nin kemikleşmi­ş oylarının değil, yüzer gezer İstanbullu oyların da kimi tercih edecek leri kolayca kestirileb­ilir.

Dalan ve Sözen

Peki bu durumu değiştireb­ilecek bir gelişme olabilir mi? Yakın geçmişe bakıldığın­da CHP’li Nurettin Sözen’in ANAP’lı Bedrettin Dalan’ı yendiği 1980 yerel seçimleri hatırlanab­ilir. Bu seçim den çıkartılac­ak ders, “%IR ADAY NE KADAR GüçLü OLURSA OLSUN EğER PAR TISI SEçMEN KATıNDA ZAYıFLAMış­SA O ADAY SEçIM KAZANAMAZ” şeklinde dir. Gerçekten de sonraki genel seçimde ANAP ezici bir yenilgi almıştı. Eğer AK Parti genel olarak seçmen katında zayıflamış­sa, İstanbul’da da sür priz sonuç beklenebil­ir. Ancak şimdilik böyle bir durum görünmüyor.

 ??  ?? MHKPHW BARLAS
MHKPHW BARLAS
 ??  ?? MehPet BAR/AS
MehPet BAR/AS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye