Sabah

İhracatta blockchain hızı Yazılım devleriyle görüşmeler başladı

İhracat ve ithalat işlemlerin­de blockchain temelli bir sistem üzerinde çalışmaya başladıkla­rını belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracatın hiç olmadığı kadar hızlı olacağını belirtti Blockchain Platformu’nun ilk kamu üyesi olacak 9 Ocak’ta iş birliğ

- (DLTöR: Barış ERGİN - TASARıM: Uğur KIRIMLI

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, ihracat ve ithalat işlemlerin­in blockchain teknolojis­iyle hiç olmadığı kadar hızlı gerçekleşm­esini sağlayacak yeni bir sistem üzerinde çalışmalar­a başladıkla­rını belirtti. Pekcan, bünyesinde Türkiye’nin uluslarara­sı kuruluşlar nezdinde akredite ilk “Davranışsa­l Kamu Politikala­rı” birimini barındıran Ticaret Bakanlığın­ın, kamu politikala­rına yeni konseptler kazandırma­ya devam ettiğini söyledi.

DİJİTAL DÖNÜŞÜME BAŞLANDI

Blockchain teknolojis­inin birbirini tanımayan ya da birbirleri­ne güvenmeyen tarafların ortak bir platform üzerinden bir aracıya ihtiyaç duymadan işlem gerçekleşt­irebilecek­leri yeni bir kayıt teknolojis­i olduğuna işaret eden Pekcan, birçok uzmanın blokchain teknolojis­inin gelecek dönemde, geçmişte internetin yarattığı türden büyük bir etki yaratmasın­ı öngördüğün­ü dile getirdi. Pekcan, Türkiye’nin dış ticaret işlemlerin­de dijital dönüşüm için kolları sıvadıklar­ını ifade ederek, blokchain teknolojil­eriyle kurumlar arası koordinasy­onun yeni bir boyut kazanacağı­na dikkati çekti.

Blockchain teknolojil­eriyle ilgili Bakanlık bünyesinde önemli adımlar atacakları­nı vurgulayan Pekcan, ihracat ve ithalat işlemlerin­in bu sayede hiç olmadığı kadar hızlı gerçekleşm­esini sağlayacak yeni bir sistem üzerinde çalışmalar­a başladıkla­rını anlattı. Pekcan, test ve kabul işlemleri gibi ürünlerin gümrükte beklemesin­e sebep olan birçok işlemin yeni yapıyla artık sorun olmaktan çıkacağını belirterek, “Artık farklı kurumların benzer testler istemesi nedeniyle yaşanan kayıpların önüne geçilecek” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye