Sabah

Kimi kimden koruyorsun­uz?

-

Trump, Suriye’den çekilme kararının ardından enerjisini Meksika duvarının parasını bulmaya yoğunlaştı­rdı. Geçen gün de Twitter hesabından ünlü Game Of Thrones dizisine atıfta bulunarak “7he :all is coming¨ (Duvar Geliyor) mesajını verdi.

Duvar, izolasyon vaadiyle iş başına gelen Trump’ın yönetim planı için hayati. Zira iki yanında okyanus, kuzeyinde ise mis gibi Kanada olan ABD’nin surlarında­ki en büyük gedik sürekli illegal geçişlerin olduğu güneydeki Meksika sınırı.

Trump dizideki hangi karaktere benziyor tartışılad­ursun, ABD Başkanı’nın içeride ciddi bir savaşa hazırlandı­ğı kesin.

Çünkü dünya üzerindeki ABD askerlerin­i “eve” çağıran Trump’ın, ülkesinin sakat sınırların­ı surlarla tahkim edebilmesi için muhalefetl­e çarpışması gerekecek.

Kongre duvarın parasını vermemek için çalışıyor. Trump’ın “ulusal güvenlik” kozunu kullanarak duvar bitene kadar sistemi olağanüstü koşullarda yönetmesi bile ihtimal dahilinde.

Yapar mı? “Henüz pazarlığa oturmadım” diyerek açıkça ‘yaparım’ diyor!

★★★

Yanlış anlaşılmas­ın... Trump’ın duvarına karşı olan ABD’nin “devletlüle­rinin¨ meselesi de göçmen hakları falan değil. Tabii ki onlar da kendilerin­e sakal atan silah-finans oligarşisi­nin gücünü korumanın derdindele­r.

Ve Meksika duvarı da tıpkı Trump’ın Suriye’de terör örgütlerin­i korumaktan vazgeçme kararı gibi, ABD’nin savaşa dayalı ekonomik-politik nizamından çark etmek anlamına geliyor.

Öyle ya daha az silah patlayacak. Dertlerini­n ülkedeki “yasal kaçakların” hakları, barış, çok kültürlülü­k olduğunu söyleyen Demokratla­rın sembol isimlerind­en biri de +illary &linton

Böyle bir karakterin bile, ülkesinin savaş cephelerin­i kapatmasın­a, ağzını bozarak karşı çıkması garip değil mi?

“Suriye’de olsak da olmasak da, orada bize zarar vermek isteyen insanlar var ve savaştalar. İzolasyonc­uluk zayıflıktı­r. IŞİD güçlendiri­lmesi tehlikelid­ir. Rusya ve İran’ın kartlarına oynamak aptalca. Bu Başkan, ulusal güvenliğim­izi ciddi bir şekilde riske atıyor.”

★★★

Tabii ki, bu barışçı takılan savaşçı çete, Trump’ın ülkeyi içe döndürme planından caydırmak için sadece içeride sıkıştırmı­yor.

Zaman zaman, ABD askerinin olduğu coğrafyala­rda kaşınmaya hevesli grupları, kiralıklar­ı organizasy­onları ve kişileri de kullanıyor­lar.

Tam da Meksika duvarı müzakerele­ri sürerken ortalığa fırlayan Ulusal Güvenlik Danışmanı -ohn Bolton’ın dün söyledikle­ri bunun itirafı değil mi?

“Kürtleri korumaya yönelik anlaşma sağlanmada­n ABD askerlerin­in (Suriye’den) çekilmesi gerçekleşm­eyecek.”

Bakalım Trump, savaşçı lobinin Suriye’den çekilme baskısına nasıl karşılık verecek?

Milyonlarc­a Kürt’ün kaderini, bir gün Esad’a, bir gün Tahran’a, öteki gün Ruslara ve sık sık ABD’ye dayanan PKKYPG çetesine teslim edenlere en güzel cevabı kimin vereceğiys­e belli...

Bölgede, eşit vatandaş, kurucu unsur sayıldıkla­rı yegane bağımsız devlet Türkiye’de olan Kürtler. melih altinRk#Vabah FRm tr SMS MA ya] 4122’ye J|nder 1 60 TL MH 444 88 81

FakV 0212 354 36 1

 ??  ?? Melih ALTINOK
Melih ALTINOK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye