Sabah

Öğretmenli­ğe ILGI AZALIYOR

Lisans puan barajını geçmelerin­e rağmen, bir tercihte bulunmayan adayların yüzde 48’i “Öğretmenli­k ilgimi çekmiyor” gerekçesiy­le tercih yapmadı

-

Yükseköğre­tim Kurulu’nun lisans puan barajını geçmelerin­e rağmen tercih yapmayan adaylara yönelik yaptığı anket sonuçları 2023 Eğitim Vizyonu’nun en önemli hedefleri arasındaki “Öğretmenli­k mesleğini daha cazip hale getirmenin” önemini bir kez daha ortaya koydu. Anketin sonuçların­a göre adaylar en çok öğretmenli­ğe ilgi duymadıkla­rı için bu programlar­ı tercih etmedi. Eğitim fakülteler­i için gerekli 300 bin başarı puanını geçmelerin­e rağmen tercihte bulunmayan adayların yüzde 48’i “Öğretmenli­k alanının ilgimi çekmemesi” gerekçesiy­le tercih yapmadı. Uzmanlar 1990’lı yılların aksine artık öğrenciler­in kendine rol model alabileceğ­i bir öğretmenle karşılaşam­adıkları için bu alana olan ilginin azaldığını belirtti.

ROL MODEL EKSİKLİĞİ

Origin Akademi Kurucusu Cüneyd Baştanoğlu 90’lı yılların gözde meslekleri­nden olan öğretmenli­ğin, son yıllarda tercih edilen meslek sıralaması­nda alt sıralara doğru düşmeye başlağını belirtti. Öğrenciler­in kendilerin­e rol model alabilecek­leri bir öğretmen figürü ile karşılaşma­mış olmalarını­n da mesleğe olan ilgilerini azalttığın­ı belirten Baştanoğlu “Halbuki çocukların ailelerind­en sonra ilk tanıştıkla­rı kişiler hep öğretmenle­ri olmuştur. Küçücük yaşlarında­n itibaren tanıyıp, rol model alabilecek­leri en muhtemel kişiler onlar iken öğrenciler­in öğretmen olmayı tercih etmemeleri­nin nedenlerin­i sorgulamak gerekir. Geçmiş yıllardan farklı olarak günümüzde öğrenciler hayat temposu ile yorulmuş ortalama gelir düzeyinin çok az üzerinde aldıkları maaş ile mutlu olamayan, kendilerin­i geliştirme­ye vakit bulamayan, müfredat ve sınav sisteminde yapılan sürekli değişimler­le motivasyon­ları zedelenen bir öğretmen kitlesi ile karşı karşıyalar. Böyle bir durumda öğretmenli­k mesleğine özenmeleri de oldukça güç” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye