Sabah

Ekran koruyucu olarak başörtüsü özgürlüğü

-

Oyuncu Deniz Çakır’ın, bir alışveriş mer kezinin kafe sinde oturan üç başörtü lü genç kadı na, “Burası Arabistan mı?

Ne geziyorsu nuz burda?” şeklinde sözlü tacizde bulunduğu iddia sı gündemde. Müşteki olan kadınlar, savcılığa gidip suç duyurusund­a bulundular ve ifade verdiler. İfadelerin­e göre Çakır’ın yanında bulu nan iki arkadaşı onun alkol lü olduğunu söyleyerek, başörtülü kadınların anla yış göstermesi­ni istemişler. O kafede oturan başka hiç kimse de bu terbiyesiz­liğe gıkını çıkarmamış; zımnen ortak olmuş.

Yine Ankara Sıhhıye’de bulunan bir restorantt­a, başörtülü bir kadının yanı na gelen bir başka başı açık kadın, elini başörtüsün­e uzatarak çekiştirip, bir şey ler söyleyerek, olay yeri ne gelen birkaç erkeğin karşı müdahalesi sonrası ordan uzaklaşmış. Bu hadi se, kamera kayıtları ile sabit. Deniz Çakır’ın tacizi konu sunda ise kafenin kame ra kayıtları incelemeye alı nacak. Ancak şimdiye dek Çakır’dan veya olay yerin de bulunanlar­dan bir yalan lama gelmiş değil.

Savcılığa ifade verdik ten sonra basına konuşan müşteki kadınlar, “Hâlâ mı bunları yaşıyoruz?” diye soruyorlar, haklı ola rak. Ama ben de açıkça sı bu soruya şaşırıyoru­m. Ak Parti’nin gerçekleşt­irdiği özgürlük reformları sonrası başörtüsü kamusal alanda var olabildi. Ancak hükü metler zihniyetle­ri değişti remezler. O zihniyet hâlâ orada. Bu minvalde AK Parti’nin yaptığı reformları­n görünürde elit, özünde paçoz bazı ayrıcalıkl­ı sınıfları değiştirdi­ğini sanmak en nazif ifadeyle naifliktir.

AK Parti’nin özgürlükçü reformları sadece bir ‘ekran koruyucu’ vazifesi görmüş, esas hikâye hâlâ o ekranın arkasında dönmektedi­r.

Bu arada üst sınıf lüks bir kafede gerçekle şen ayrımcılığ­a kimsenin müdahale etmeyip, orta sınıf bir restorantt­aki hadi sede üç kişinin müdaha le etmiş olması da tesadüf değildir. Başörtüsü altorta sınıfların yaygın bir değeridir ve onların eğitim ve kariyer sahibi olarak yükselmesi­ne karşı kendisi üst sınıfta görenlerin uyguladığı bir ayrımcılık­tır. Ekran koruyucunu­n arkasında dönen hikâye, bir sınıf savaşıdır ve çoğu ayrı calıklı kesim için bu özgürlük adımı kabullenil­emez bir günahtır. Evet, hâlâ... Artık gözle rinizi açın, ekran koruyucunu zu da

Ayasofya’da bir gece

Ayasofya, literatür den ödünç alarak söyler sek, bir ‘istisna mekânı’dır. Resmiyette bir müzedir ama bizim gibi milyonları­n yüre ğinde ise sadece bir ibadet hane değil, ondan da öte, bu topraklard­a kök salmış oluşumuzu simgeleyen göz bebeğimizd­ir.

Ancak herkes bu his siyatın farkında değil. İşkadını Leyla Alaton da, Ayasofya’daki bir gece turu na arkadaşlar­ıyla birlikte katılmış ve gruptakile­rden birinin mabedin orta yerin de bacakların­ı iki yana aça rak yaptığı ‘spagat’ figürünü fotoğrafla­yıp sosyal medya hesabında paylaşmış. Elbette bu hareket, bahset tiğim hissiyatı paylaşan mil yonlarca bir saygısızlı­k ola rak görüldü ve tepki çekti.

Bunun üzerine Ayasofya Müzesi yönetimi de, sosyal medya hesabın dan, “İlgili mevzuatımı­z çerçevesin­de müze mizde, turizm firmala rından gelen talepler doğrultusu­nda akşam saatlerind­e özel açılış lar gerçekleşm­ektedir” diye başlayan bir açıkla ma yayınladı. Leyla Alaton ise kendi hesabından şöyle özür diledi: “Estetik olduğu nu düşündüğüm bir fotoğ raf paylaştım. Hiçbir değere tehdit olabileceğ­ini düşü nemedim. Çok ama çok üzgünüm. Gerçekten, incin miş olanlardan ÖZÜR dile rim. Kimseyi incitmek gibi bir kastım asla olamaz. Dans gösterisi mevzuu bahis değildir. Hatıra niyeti ne, safça çektirilmi­ş bir genç kızımızın fotoğrafın­dan iba rettir.”

Alaton, milyonları­n paylaştığı hissiyatı paylaş madığını ama onları incit miş olmaktan ötürü de özür dilediğini böylelikle ifade etmiş oldu. Burdaki esas mesele, Ayasofya’yı ‘istisna mekânı’ olmaktan ne zaman çıkaracağı­mız ve o güne dek müze yönetimini­n de artık ‘ilgili mevzuat’tan çok daha bağlayıcı bir sorumluluk­la hareket etmeleri gerektiğin­i anlamaları­nı sağlamamız­dır.

Umarım ‘bir musi bet, bin nasihatten evlâ dır’ kabilince kendilerin­e gereken mesaj bu vesiley le ulaşmıştır.

 ??  ?? Hilkl KAPLAN
Hilkl KAPLAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye