Sabah

Bolton’u somut gündeme zorlamak lazım

-

Bolton geldi. Yanında Dunford ve Jeffrey de var. Türkiye ve Amerika arasında sert bir müzakere olacak. Bolton daha gelmeden niyetinin halis olma dığını hissettirm­ek için elinden geleni yaptı. Trump’la Erdoğan arasında varı lan uzlaşıyı bozmak veya ötelemek isti yor gibi. Toplantı öncesinde yaptı ğı açıklamala­r başka anlama gelmez. Ankara’nın öfkesini çekecek her türlü lafı etti. Şimdi de müzake re ediyoruz numarası çekecek.

Baştan beri tahmin ediyoruz. Trump iste se bile ekibi bu çekil meyi zorlaştırm­ak için her yolu deneyecek. Bu nedenle yapılacak görüşmeler­in çok çetin geçeceğini tahmin ediyoruz. Bolton sert yapacaktır. Çekilme sözünü reddetmeye­cektir. Ama sürekli işi yokuşa sürecektir. Mesela çekilmenin kolay olmayacağı­nı uzun uzun anlatacakt­ır. PYD unsurların­ı ikna etmenin zorlukları­na deği necektir. Silahları toplamanın başlı başına zor olduğunu söyleyecek­tir. PYD dışında ki Kürt grupların korunması gerektiğin­i anla tacaktır. DEAŞ meselesini açacaktır. Rusları soracaktır. Yani kısaca gök kubbenin altında her ne varsa müzakere etmek isteyecekt­ir. Konuyu dağıttıkça dağıta caktır. Müzakerele­r içinden çıkılamaz hale gelsin istiyor. Konudan konuya atlayacak tır. Böylesi bir karmaşanın içinde bu işin ne kadar da zor olduğunu anlatıp tek bir otu rumda çözülemeye­ceğini ima edecektir. Her şeyi deneyecekt­ir.

Buna karşın Türk tarafının ise derli toplu olmaya ihtiyacı var. Odak kesin likle kaybedilme­meli. Karşı tarafa her türlü meselenin çözülebile­ceği ancak öncelikle PYD’ye odaklanmak gerekti ği sürekli hatırlatıl­malı. Odak kayması na müsaade edilmemeli. Bu zamana kadar olan bitenleri konuşmakla vakit kaybedil memeli. Çok uzun vadeli planlamala­r yapıl masına da müsaade edilmemeli. Mesela Amerikalıl­ar Suriye’nin geleceğine dair plan ları bile masaya yatırmaya kalkabilir. Hatta bu çerçevede Esed’in geleceği gibi cazip maddeler bile ortaya atılabilir. Ama bunla rın hiçbirinin bugün bir anlamı yok. Uzun vadeli hesaplar yapılacak bir noktada değiliz. Onları sonra yaparız. Öncelikle önümüzde ki acil sorunları çözelim. Güveni ve işbirliği ni tesis edelim. Sonrasına bakarız. Zira orta da açık bir taahhüt var. Ve biz bu taahhüt nedeniyle askeri operasyonu kısa süreliğine askıya aldık. Ancak “bu durum daha fazla sürdürülem­ez” demek lazım.

Türkiye Bolton’a şunu çok net biçimde anlatmak zorunda. PYD meselesi çözülmeden hiçbir mesele çözülemez. Gündemi şişirmeye gerek yok. Ayrıca Türkiye PYD meselesini 120 gün sonra çözülecek ve bitecek bir olay görmüyor. Amerika çekilme sözünde samimiyse bugün hemen bazı adım lar atmak zorunda. “Şimdilik kenarda oturun bekleyin” demenin bir anlamı yok. İşbirliğin­e şimdiden başlayalım. Türkiye en fazla bir ay içerisinde Münbiç’in çözül mesini talep etmeli. Bununla da yetin memeli. Türkiye yine bir ay içerisin de Fırat’ın doğusuna ayak basmalı. İster Amerika’nın boşaltacağ­ı birkaç üs böl gesi olsun... İster Türkiye’nin giriş yapaca ğı bazı şehir merkezleri olsun... Türkiye kısa süre içinde bölgeye giriş yapmak zorun da. Bence Bolton’la yapılacak müzakere nin ana gündem maddesi bu olmalı. Aksi halde Bolton’un zaman kazanma gayretinde olduğu ortaya çıkar. Eğer gerçekten bir anlaşma olacaksa neden aylarca bekli yoruz. Şimdiden adım adım ilerleyebi liriz. Bu konu Bolton’un önüne sürek li getirilmel­i. KDVDn \DOFin#VDEDK FRP WU SMS: +B< \D] ’\e J|ndeU

 ??  ?? +DVDn BDVUi &lt;ALÇIN
+DVDn BDVUi &lt;ALÇIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye