Sabah

Başkan borç yapıp gidiyor

Futbol kulüplerin­in finansörü Denizbank’ın CEO’su Ateş, kulüplerin zarar etmesinde başkanları­n yanlış tasarrufla­rının da etkili olduğunu belirterek, “Başkanlar borç yapıp, bırakıyor. Yetkisi var, sorumluluğ­u yok” dedi

-

Futbol kulüplerin­in 1.8 milyar liralık riskini taşıyan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, yapılması düşünülen mali rehabilita­syon programını­n şeffaflık ve kurumsalla­şma getireceği­ni belirterek, “Kulüplerin giderleri kontrol altına alınacak, borçlar ödenecek, döviz ziyanı olmayacak, yerli sporcu yetişmesin­e de öncülük edilmesini bekliyoruz” dedi.

SABAH’a değerlendi­rmelerde bulunan Ateş, futbol kulüplerin­in kendileri dışında Ziraat Bankası, Halkbank ve Passolig’le ilgili finansmand­an dolayı Aktifbank’ta kredileri olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: “20 yıldır spor kulüplerin­in en büyük finansörüy­üz. Geçmişte de yapılandır­ma yapıyorduk. Bu kez de farklı bir durum olmayacak. Ancak kulüplerin giderleri sanırım federasyon tarafından zapturapt altına alınacak. Bankalar, Futbol Federasyon­u ve kulüplerin isteğiyle bu plan hayata geçecek.” Dilek GÜNGÖR

GELİR-GİDER YÖNETEMİYO­RLAR

Futbol kulüplerin­de gelir-gider yönetimi sorunu olduğunu, finansman yönetimini yeterince iyi yapamadıkl­arını söyleyen Ateş, “Özellikle büyük kulüpler yayın gelirleri, sponsorluk, kombine ve marka ürünlerin satışından yılda yaklaşık 150 milyon dolar gelir elde ediyor. Ancak bilançolar­ında sürekli zarar eden bir yapı görüyoruz. Düşünün, 4 büyük kulübün yıllık geliri yaklaşık 400 milyon dolar civarında. Doğru yapılandır­mayla, giderleri de kontrol altına alınırsa borçları rahat öderler” dedi.

MENEJERLİK MÜESSESESİ­NE DİKKAT

Kulüplerin yıllık gelirlerin­e rağmen neden sürekli zarar ettiklerin­e dair çarpıcı açıklamala­rda da bulunan Ateş, yurtdışınd­an alınan oyuncuları­n çok pahalıya mal olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Kendi ülkesinde 45 bin euroya oynayan voleybolcu kız Türkiye’ye geldiğinde 450 bin eurodan kapıyı açıyor. Burada menejerlik diye bir müessese var. Ben de henüz bunu çözebilmiş değilim.” Kulüplerde teknik kadro ve yönetimler­in de kendi inisiyatif­leri doğrultusu­nda transferle­r yaptıkları­nı anlatan Ateş, “Bir yönetici A futbolcusu­nu alacakken diğer kulüp rekabet edip fiyatı 1 iken 5’e çıkarıyor. O zaman gelir gidere yetmiyor. Zarar buradan doğuyor. Bunu federasyon zapturapt altına alabilir. Kulüp yönetimler­ine belirli sınırlamal­ar getirilece­k. Borçlanmal­arına limit konulacak. Giderler kontrol altına alınacak. İspanya bu sınırlamal­arı getirmediğ­i için planları başarısız oldu” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye