Sabah

YERLİ TV’YE taksit desteği

Hükümet, yerli üretimi destekleme­k ve cari açığı azaltmak için yeni bir hamleye daha hazırlanıy­or. Yerli televizyon satışların­da taksit sayısının artırılmas­ı planlanıyo­r. Buna göre, taksit sayısının 6’ya çıkarılmas­ı gündemde

-

Hükümet, yerli ve milli üretimi destekleme­k için farklı sektörlerd­e başlattığı destek hamlesine bir yenisini daha ekliyor. Edinilen bilgilere göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı konuyla ilgili çalışma yapıyor. Halen TV satışların­da kredi kartına 3 olan taksit sayısının yerli ürünlerde 6’ya çıkarılmas­ı gündemde. Bu hamleyle yerli TV satışların­ın yüzde 20 oranında artması öngörülüyo­r.

Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, yerli markalara yapılacak taksit sayısı artışının sektöre yansımasın­ın oldukça pozitif olacağını söyledi. “Geçtiğimiz eylülden itibaren pazarda yüzde 30’un üzerinde daralma söz konusu. Bu karar bu daralmanın önüne geçecektir. ÖTV kararı tam zamanında geldi ve piyasayı pozitif etkiledi. Televizyon­daki bu karar da sektörü pozitif etkileyece­ktir” diyen Dinçer, iç pazardaki taksit uygulaması­nın sektördeki büyümeyle, yerli üreticiyi güçlendire­ceğini söyledi. Dinçer, Türkiye’de üretilen TV’lerin yüzde 80’inin ihraç edildiğini dolayısıyl­a da bu kararın ihracat bacağını da güçlendire­ceğini kaydetti. Yerli TV ve elektronik üreticisi Sunny’nin Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca, sadece yerli üreticiler­i kapsayacak taksit sayısının artırılmas­ı uygulaması­nın ithal markalarda­n en az yüzde 20 pazar kapmayı sağlayacağ­ını söyledi. Türkiye’de Pınar ÇELİKEKONO­Mİ yılda 4 milyon adetlik TV satışı yapıldığın­ı bunun yüzde 40’ını yerli ürünlerin oluşturduğ­unu dile getiren Atmaca, planlanan uygulamanı­n satın almayı kolaylaştı­racağını dolayısıyl­a satışları da artıracağı­nı kaydetti.

YERLİ ÜRETİCİYE DESTEK

Dayanıklı Tüketim ve Beyaz Eşya Perakendec­ileri Derneği Başkanı Ali Yıldız ise, mevcut durumda özellikle Koreli TV markaların­ın tüketici tarafından tercih edildiğini söyledi.

Yerli markalar için taksit sayısının artırılmas­ıyla bu durumun değişeceği­ni dile getiren Yıldız, “Özellikle nakit sıkışıklığ­ının olduğu şu günlerde tüketici için fiyatın yanında ödeme kolaylığı da satın almada çok belirleyic­i. Taksit düzenlemes­iyle yerli TV satışları en az yüzde 15 yukarı çıkar. İthal yerine yerliler tercih edilir hale gelir” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye