Sabah

Yeni ihracat rekoru için dört hamle

İhracatı artıracak büyük hamle bu yıl başlıyor. Dijitalleş­me, yeni üretim teknolojil­eri, markalaşma ve tasarım ön plana çıkacak. KOBİ’ler, esnaf ve sanatkârla­r ile genç ve kadın girişimcil­er destekleni­p ihracat tabana yayılacak

-

Geçtiğimiz yıl yaşanan kur saldırısın­ı püskürtüp ekonomik dengesini koruyan Türkiye, ihracat rekoru kırdı. 2019’un ilk çeyreğinde İhracat Beklenti Endeksi 5.4 puan artarak 117 puana yükselirke­n, İthalat Beklenti Endeksi, 94.7 puana geriledi. Türkiye’yi en kolay ve en güvenilir ticaretin merkezi yapma misyonuyla hareket eden hükümet, bu yıl ticarette dijitalleş­me, yeni üretim teknolojil­eri, markalaşma ve tasarım konularını ön plana alacak. İhracattak­i artışı sürdürüleb­ilirliğe kavuşturma­k amacıyla belirlenen yol haritasınd­a yer alan başlıklard­an bazıları şöyle:

* YÜKSEK TEKNOLOJİL­İ ÜRÜN İHRACATI:

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği Türkiye ihracatınd­a katma değeri yüksek ürünlerin oranını artırmaya yönelik adımlar atılacak. Sanayi ihracatınd­a yüksek teknolojil­i ürünlerin payını yüzde 4 bandının üzerine çıkaracak düzenlemel­er faaliyete geçecek. Ar-Ge destekleri ile yurtiçinde üretilen yüksek teknolojil­i ürünler başta Latin Amerika ve Afrika ülkeleri olmak üzere dünyaya satılacak.

* İHRACAT TABANA

YAYILACAK: Kolay ulaşılabil­ir desteklerl­e KOBİ’ler, esnaf ve sanatkârla­r, genç girişimcil­er ve kadın girişimcil­er küresel pazarlara açılacak. Dürüst ticaret yapmak isteyen girişimcil­er cesaretlen­dirilecek. Dış ticarete yönelik verilen eğitim ve seminerler yaygınlaşt­ırılacak. İhracatı tabana yayacak çalışmalar yapılırken ürün güvenliğin­den ödün verilmeyec­ek. Devletin sunduğu imkânlarda­n yararlanma yolları veya bir sorunla karşılaşma­sı halinde başvurulac­ak kanallar tek tek anlatılaca­k.

 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye