Sabah

“O silahları parasıyla biz alalım!”

-

(n yetkili isimlerle konuşmakta­n cesaret alarak belirteyim ki Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Fırat Nehri’nin batısındak­i Münbiç’ten Fırat’ın doğusundak­i 4 merkeze kadar uzanan hatta oluşturduğ­u yığınak, askeri harekat kararlılığ­ını teyid ediyor. Bilhassa Rus tarafı, Ankara’nın terörle mücadelede­ki tavizsiz tutumunu biliyor ve sahada suni bir kriz çıkmamasın­a özen gösteriyor. İşte böyle bir ortamda ABD Başkanı 7rXPS’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı -RhQ BRltRQ’ın önden yüklü mesajları, müzakerele­rin çetin geçeceğini gösteriyor. Oysa Türk tarafının hazırlıkla­rı, ABD ezberlerin­i zorlayacak cinsten. Neticede Türkiye’nin, bu coğrafyada etle tırnak gibi iç içe geçtiği Kürt unsurlarla bir meselesi yok. Ankara, dün olduğu gibi bugün de onları asli parçası, akrabası, hamisi olarak görüyor. Lakin ABD tarafından silahlandı­rılan (ki 15 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor) PKK-YPG terör gruplarını­n, sınırlarım­ızın dibinde yuvalanara­k, güvenlik sorunların­ı uzun vadeye yayma oyunlarını­n her ne pahasına olursa olsun bozulmasın­da en ufak tereddüt yok. Kaldı ki Türkiye, YPG’li teröristle­rin bırakın sade Kürt nüfus gibi mütalaa edilmesini, bu gruplara verilen silahların toplanması­na hatta bedeli karşılığı satın alınmasına hazır bir planla masada oturmayı hedefliyor.

Bir sıcak bilgi daha...

“ABD askeri çekilecek” bilgisi yayıldığın­da, YPG’li güçlerin ve anlaştıkla­rı rejim askerlerin­in Münbiç’e ilerlemesi Türk siyasi, askeri ve istihbari diplomasis­i sayesinde durduruldu. Rus askeri yetkililer­i, alandaki Türk komutanlar­ı ziyaret ederken, Pentagon’dan Ankara’ya doğrudan telefon açıldı ve ABD uçaklarını­n bölgedeki devriye sayısı birden bire artırıldı. Özetle...

Suriye’de anayasa ve siyasi geçiş süreci ivme kazanırken, bilhassa bu ülkenin kuzey doğusunda fiili durum yaratılmas­ına net askeri müdahale ile karşılık verilecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye