Sabah

Suriye’den çekilme kararını bunlar Türkiye’ye karşı yönlendird­iler

-

Bolton ve Pompeo benze ri Amerikalıl­arın Türkiye’yi Suriye’deki Kürtlerin can güven liğinin tehdidi olarak sunmaları, bunla rın sade cahillikle­rinden kaynaklanm­ı yor. Kürtlerin demokratik haklara sahip oldukları ve ülkenin vatandaşlı­k huku kunun temel öğeleri olarak kabul edil dikleri Türkiye’yi bilmemeler­i yanında, bunların Kürtler hakkında bilgi sahibi olmadıklar­ı da kesindir.

Mahabat Cumhuriyet­i Aslında Kürtlere karşı Amerika’nın ayıplı bir geç mişi de vardır. 1946’da İran’da kurulan 0aKabat &umKuriyeti, Amerika’nın Ruslarla anlaş ması sonucu İran tarafından bas tırılmış ve bu hareketin lider leri idam edilmiş BAŞYAZI lerdir. Mahabat Cumhuriyet­i’nin Savunma Bakanı Barzani, Türkiye toprakları üzerinden Rusya’ya giderek iltica edecektir.

Sığınanlar

Bütün bunlar uzak ve yakın tarih oldu. Artık Saddam’ın zehirli gazların dan kaçan Iraklı Kürtlerin Türkiye’ye sığındıkla­rını hatırlayan pek yok. Ya da Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıl­ardan

bininin .rt olduğuna da pek kimse dikkat etmiyor.

Israil aşkı

Bolton gibilerin ya da Amerikan Dışişleri Bakanı Pompeo benzerleri nin Türkiye’ye karşı insaf dışı ifadeler kullanırla­rken, mesela İsrail veya Suudi Arabistan hakkında su dökmüş kedi ler gibi terbiyeli durmaları, şaşırtıcı değil midir? Bu Bolton Türkiye’ye gelmeden önce ziyaret ettiği İsrail’in, Gazzeli Filistinli­lere kan kusturması karşısın da sadece seyirci kalmamış mıdır?

Suudi aşkı

Ya bunların Suudi Arabistan kar şısındaki suskunlukl­arına ve tes limiyetler­ine ne demeliyiz" Mesela gazeteci Kaşıkçı’nın Suudi fonksiyo nerler tarafından katledilme­si ne kadar kolay unutulmuşt­ur. Suudilerin sade muhalifler­ine değil ayrıca eşit hak lar isteyen kadınlara karşı da ne tür insafsızca muameleler yaptıkları, ne Pompeo’nun ne de Bolton’un umurun dadır.

Bunlar kovulmalıl­ar

Başkan Trump’ın durmadan çevresin deki görevliler­i kovmasını anlamak zor değil. Bunlar Trump’ın kurduğu dostluk ları kolayca yıkabiliyo­rlar. Şu Suriye’den çekilme meselesini Türkiye’ye karşı bir eyleme dönüştürme­k becerisini gösteren Pompeo ve Bolton’un yatacak yer leri olmamalıdı­r.

mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye