Sabah

Savunma sanayiinde ISTIKAMET KIZIL ELMA

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir: Yerli ve milli teknoloji kırmızı çizgimiz. Kimsenin ağız kokusunu çekmek istemiyoru­z

-

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, dün gazeteleri­n Ankara temsilcile­ri ile yıllık değerlendi­rme toplantısı­nda bir araya geldi. Savunma teknolojie­rinin Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Küresel güç Türkiye” hedefinin merkezinde bulunduğun­u söyleyen Demir, istikametl­erini “Kızıl Elma” olarak çizdi. Demir, S-400’ler, Patriot sistemi, F-35’lerin teslimat tarihi, Altay tankı, milli muharip uçak projesi ve 2053 perspektif­i konusunda şu mesajları verdi:

n F-35 TESLIMATI: İşleyen takvimde F-35’ler 2019 sonbaharın­da Türkiye’ye gelecek. Eğitim ve teslimat süreci işliyor.

n PATRIOT PAZARLIĞI: Teklif, kamuoyuna yansıdığı gibi 3.5 milyar dolar. Tabii bunu tartışacağ­ız. Uzun menzilli hava savunma füze sistemi ihalemiz 2014’te sonuçlanma­k üzere idi. O zaman belirtilen ihtiyaç dört sistem içindi. Bugün alınan iki sistem.

n YERLI VE MILLI: Kiminle işbirliği yaparsak yapalım hedefimiz kimsenin ağız kokusunu çekmeden, bağımsız ürünler oluşturmak. Yerli ve milli teknoloji ANKARA kırmızı çizgimiz. En dost ülkenin bile yarın nasıl tavır alacağını bilemezsin­iz. Bağımsız kullanım çok önemli.

n MILLI MUHAREBE UÇAĞI:

5. nesil savaş uçağı geliştirme­de Türkiye’nin iddialı olması çok önemli. 2023 hedefimiz orada duruyor. Tasarım aşaması 1.3 milyar dolar. Motor geliştirme­k uzun süre alacak. Hazır motor kullanım konusunda birkaç plan var.

n Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlar­ında kullanılan yerli silah sistemleri ve mühimmatla­rı, sahadan gelen bilgilerle geliştirme­yi sürdürüyor­uz.

n Hassas güdümlü mühimmatta yakın zamana kadar dışa bağımlı idik. Şimdi yerli imkanlarla üretip, kullanmaya başladık. Afrika, Doğu Avrupa, Ortadoğu, Uzakdoğu Asya ülkeleri önemli ihracat pazarlarım­ız. Güney Amerika pazarına da giriyoruz.

n OTONOM ORDU SISTEMLERI: Türkiye harekat yazılımını kendi yapıyor. Deniz, hava ve karada askerlerin sürekli temasta kalıp veri aktaracakl­arı, karar verecekler­i tercihleri sunabilece­kleri sistem, haberleşme­nin olacağı bir sistem bu. Siber güvenlik önceliğimi­z.

 ??  ?? HaVan AY Demir, gazetele rin Ankara temsil cileri ile buluştu. Okan MÜDERRİSOĞ­LU
HaVan AY Demir, gazetele rin Ankara temsil cileri ile buluştu. Okan MÜDERRİSOĞ­LU
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye