Sabah

Kürtleri kıyıma uğratmak!

-

‘A merikan cüreti’ diye bir şey var gerçekten! Dün Ankara’ya gelen ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, önceki durağı İsrail’de, “%i]imle Wam kRRrGi nasyRn Rlma Gan 7rkiyeªnin 6XriyeªGe RSeras yRn G]enleme sini isWemiyRrX] .rWleri kRrXma ya yönelik anlaşma im]alanmaGan $%' askerlerin­in çekil mesi gerçekleşm­eye Fek” demiş.

Daha önce de ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “#$& 6ürklerKn 5urKye©Fe -ürtlerK kıyıma uğratmamas­ını güven ce altına almaya çalışıyor” diyebilmiş­ti! Kürtler, şimdiye dek ABD’nin Ortadoğu politikası­nda ‘düşman’ına karşı kullandığı gruplardan biri olmaktan öte gitmedi. Kâh SSCB’ye karşı, kâh Saddam’a karşı önce sahiplenir gibi olduğu ama sonra ortada bıraktığı Kürtlere bakın.

O yüzden bugün ABD’nin Türkiye gibi bir ülkeye karşı “Kürtlerin katledilme­si” endişesini taşıdığını ifade etmesi dahi bir aymazlıktı­r, utanmazlık­tır. 7ürkiye’nin gerek Güneydoğu’da gerek Afrin’de yürüttüğü PKK’ya karşı mücadelede sivillerin

hayatına esas kasteden unsur PKK/YPG’dir. PKK, sadece son üç yılda 425 sivil vatan daşımızı ve Afrin harekâ tı sırasında da 28 Kürt sivili katletmişt­ir.

Ayrıca Kürtlerin yaşadığı dört ülkeden biri olan Türkiye, diğer üç ülke İran, Suriye ve Irak’a nispetle bir arada yaşama konusunda en güzel örnekliği sergilemiş­tir. Hem evle nip aile kurma gibi gündelik hayat pra tiklerinde en yük sek birlikteli­k oranı bizdedir, hem de Cumhurbaşk­anı’ndan Bakanlara devlet yönetimin de ayrımcılığ­a uğramadan Kürtlerin en tepeye çıkabildi

ği tek örneğizdir. Irak’ın federal sisteme geçişini burada istisna tutuyorum, zira ortaya çıkarılan sonuç işgalle şekillenen bir zorlamadır ve ülkenin siyasi-toplumsal ayrışmışlı­ğı ortadadır.

Keza yine yüzbinlerc­e Kürt, Saddam’ın veya Esed’in zulmünden kaçarken sığındıkla­rı adres olarak Türkiye’yi seçmişlerd­ir. Bunun sebebi, kendilerin­in yaşayacağı en güvenli toprak parçası olarak Türkiye’yi görmelerid­ir.

Trump’ın şimdiye dek kovduğu kişi sayısına bakılırsa, bu utanmaz yetkililer­in sözlerine çok da kulak asmamak gerekir. Herhalükâr­da Türkiye, yoluna devam edecek.

 ??  ?? Hilâl KAPLAN
Hilâl KAPLAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye