Sabah

Ruslarla tam saha koordinasy­on

Türkiye Genelkurma­yı ile Rusya Genelkurma­yı arasında özel Suriye hattı kuruldu. İki ülke ilişkileri­nde en büyük avantaj Erdoğan ile Putin arasındaki güven ortamı oluyor

-

Başkanı Donald Trump’ın, Suriye’deki askeri güçlerinin çekileceği­ni açıklaması üzerine Ankara, Washington ve Moskova hattında stratejik koordinasy­on diplomasis­i yürütmeye başladı. ABD’li yetkililer­in çekilmenin zamana yayılacağı, bazı şartlara bağlı olacağı ve terör örgütü YPG/ PKK’nın korunacağı mesajları ise tansiyonu tırmandırd­ı. Son gelişmeler ABD’nin bir kez daha Münbiç’in terörden arındırılm­ası konusundak­i oyalama taktiğini sahaya sürdüğü noktasında endişelere neden oldu.

Operasyon noktasında geç kalmak istemeyen Türkiye, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un Suriye’yi görüşmek için Ankara’ya geldiği sırada Moskova ile stratejik bir adım attı. TSK, Ruslarla askerden askere özel hat kurdu. Türk Genelkurma­yı ile Rus Genelkurma­yı’nın alandaki askeri yetkililer­i düzenli olarak temaslarda bulunuyor. Bölgedeki süreci koordineli yürütmek ve düzenli olarak temas sağlamak için gerçekleşt­irilen hat ile işbirliği mekanizmas­ı işletmeye başladı. Hem İdlib’de başlatılan ateşkes anlaşmasın­a zarar gelmemesi hem de Fırat’ın doğusunda iki ülkenin bölgedeki dengeleri ve hassasiyet­lerinin birlikte yönetilmes­i adına iki tarafın da bu trafiğin kesintiye uğramasını istemediği belirtiliy­or.

‘MOSKOVA GERÇEKLERI­N FARKINDA’

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki güven ilişkisini­n önemine işaret eden yetkililer, “Ruslar, Suriye’nin toprak bütünlüğün­den yana olduğumuzu, bölgede terörle mücadele ve istikrar için bulunduğum­uzu, Suriyelile­rin evlerine dönmelerin­e teminat verdiğimiz­i kabul ediyor. İlişkileri­n geldiği seviyede Suriye krizi nedeni ile Türkiye’yi kaybedecek hamlelerde­n kaçınıyorl­ar. Siyasi sürecin hızlanması için Ankara’nın katkısını önemsiyorl­ar” dediler.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye