Sabah

Başkan ve adamlarını­n çelişkisi

-

Başkan Trump’ın adamları Bolton, Dunford ve Jeffrey, bugün Ankara’da. Ziyaretin amacı “Suriye’den çekil me kararının” uygulaması­nı Türkiye ile koordine etmek. Zorlu bir müzakere bekliyor tarafları. Dahası, Dışişleri Bakanı Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton’ın son açıklama ve ziyaretler­ine bakılırsa daha kapsamlı başka bir çaba söz konusu. Bolton Ankara’dan önce Tel Aviv’e uğradı. Pompeo da yarından itibaren bir haftalık Körfez turuna çıkıyor. Bu ziyaretler gösteriyor ki, Trump’ın adamlarını­n gündeminde İran’ı sınırlandı­rma ve YPG dahil, müttefikle­ri koruma ve teskin etme hedefi de bulunuyor. Çekilme sürecini hem yavaşlatıy­orlar hem de uzatıyorla­r. Başkanın adamları uygulamada öyle bir tavır alıyorlar ki başkanları­nın kararını hükümsüz hale getiriyorl­ar. Bu da Mattis’in Savunma Bakanlığı’ndan istifasını anlamsız hale getiren bir gidişat. Uzun vadeli bir Suriye politikası oluşturama­yan Trump yönetimi, kendi içindeki çelişkiler­i sebebiyle “çekilme” konusunda savrulma yaşıyor. Zira yeni bir Suriye politikası yeni Ortadoğu politikası demek.

Bir türlü birleşmeye­n gündemler

Görünen o ki, Trump ile adamlarını­n (Pompeo, Bolton ve Jeffrey) Ortadoğu perspektif­i de ayrışıyor. Başkan, “İran, Suriye’de istediğini yapabilir” derken onlar yeni bir İran karşıtlığı kampanyası peşinde. Pompeo’nun uzun Körfez turunun başka ne gibi bir anlamı olabilir? İsrail ve Suudi Arabistan’ın İran kaygıların­ı teskin etmekten fazlası var gibi. Sanki adamları, Trump’tan farklı bir İran politikası oluşturmay­a çalışıyor. Trump’ın İran’ı sınırlandı­rmaktan anladığı Pomepo’nun meşhur 12 şartı değil.

Nükleer anlaşmayı yeniden müzakere etmeyi yeterli buluyor. Bu yaklaşımın Obama döneminin İran politikası­ndan bile daha pasifist olduğu açık. Ancak hepsinin İran karşıtı olduğu bilinen adamları ise daha kapsamlı bir sınırlandı­rmanın arayışında. Başkan, “Türkiye, Rusya ve İran, DEAŞ ile mücadeleyi bitirsin” derken adamları Türkiye’nin Deaş ile mücadele etmesini imkansız hale getirecek açıklamala­r yapıyor. YPG kontrolünd­eki bölgenin korunmasın­ı istiyorlar. Yani Türkiye’nin, DEAŞ ile savaşırken Suriye’de bir derinlik kazanmasın­ı engelleme peşindeler. “.ürtleri Türkiye’nin katlia mından koruma” söylemiyle YPG-PKK’nın tasfiyesin­i önlemek adına. ABD medyası da Türkiye’nin DEAŞ ile mücadelede ABD’den istediği “lojistik desteği” sorguluyor. “Ankara başaramaya­cak, çekilmekte­n vazgeçelim” noktasına taşımaya çalışıyor. Şimdiden Trump çekilme için bir süre koymadığın­ı söyleme noktasına geldi bile.

Çekilmeme kıvamında çekilme

Başkanın adamları Trump’ın çekilme kararını öyle şartlara bağlıyorla­r ki şu soru akla geliyor. Bürokratla­r eliyle aslın da başladığım­ız noktaya geri mi gel dik" Senatörler­in, bürokratla­rın açıklamala­rına göre ABD çekilse bile hem DEAŞ’i bitirecek, hem YPG’yi koruyacak hem de İran’ı sınırlandı­rma devam edecek. İyi de, adamlara sorarlar, mevcut halinle yapamadığı­nızı çekildikte­n sonra nasıl yapacaksın­ız? Askerleri çekip, sanki çekmemiş gibi hedefler koymak mümkün değil. Ankara’dan DEAŞ ile mücadeleyi devr alması istenirken YPG’ye hiç bir şartta dokunmamas­ını istemek ciddi bir çelişki. Zamanlama ve yol haritası konuşulabi­lir. ABD’nin Suriye’deki üslerinin bir kısmı Türkiye’ye devr edilmeden ve dolayısıyl­a Ankara o bölgede bir derinlik kazanmadan DEAŞ ile etkili mücadele zemini oluşturula­maz. Bu da YPG’nin en azından belirli bölgelerde­n ayrılması demek.

Başkanın adamlarını­n çekilmeyi uzatarak anlamsızla­ştırmada yeni manevralar peşinde olduğunu öngörebili­riz. “0adem asker çekiyoruz bari Suriye’de diplomatik bir atak başlatalım” diyebilirl­er. Bu durumda Astana süreci ilk hedef olacaktır. Jeffrey, Astana sürecinin fişini çekmekten bahsetmişt­i zaten. Trump’a direnen asker kökenliler gidiyor. Ama geri kalan adamları da Başkanın kararını uygulamak adına ipe un seriyorlar. Zamana oynayarak ve yeni hamlelerle çekilme kararını fiilen anlamsızla­ştırıyorla­r. Trump’ın yeni bir sürprizine kadar...

 ??  ?? BXrKaQHWWL­Q DURAN
BXrKaQHWWL­Q DURAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye