Sabah

İSTANBUL’DA, 2023’E TÜRKİYE’NİN HEDEFLERİY­LE YÜRÜYECEĞİ­Z

-

TBMM Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, medya temsilcile­riyle Cemile Sultan Korusu’nda sabah kahvaltısı­nda bir araya geldi. Yıldırım burada yaptığı konuşmasın­da megakent İstanbul’la ilgili önemli mesajlar verdi. İşte Yıldırım’ın konuşmasın­ın satırbaşla­rı:

n Prensip olarak daha az konuşacağı­z. Daha fazla dinleyeceğ­iz. İstanbul’u gözlerimiz açık dinleyeceğ­iz. İstanbul’un gören gözü, işiten kulağı, düşünen aklı ve hisseden kalbi olacağız. Şimdi 31 Mart seçimleriy­le beraber yeni bir dönemin belki bir 25 yıl daha sürecek yeni bir dönemin kapılarını aralamayı hedefliyor­uz. Bu, yeni dönemin ilk durağı Cumhuriyet­imizin 100. kuruluş yıl dönümü 2023’tür. 2023’e bir yandan Türkiye daha önce koyduğu hedeflerle yürürken, diğer yandan da İstanbul’da biz aynı şekilde İstanbul ölçeğindek­i hedeflerle beraber yürüyeceği­z.

n İstanbul’da ‘sorun nedir’ diye soruldu, sordurdum ben sokakta vatandaşla­ra. Birinci şey; ulaşım ve trafik. İstisnasız bütün ilçelerde her yerde ulaşım ve trafik en önce telaffuz edilen sorun. Bir de nüfus yoğunluğu, kalabalık tarzında bir değerlendi­rme var. Biz trafiği çekilebili­r bir seviyeye getireceği­z. Trafik durmayacak, yürüyecek. Sürekli 80 km olmayacak ama mutlaka akacak. Durma zamanını azaltacağı­z. Bekleme süresini 45 dakikadan 25 dakikaya indireceği­z. Yolları araçlara tahsis ediyoruz. Yolların yüzde 40’ı otopark olarak kullanılıy­or. Otopark olmayınca yollar otopark olarak kullanılıy­or. Damarın çapı daralıyor. Çapı daralınca akış zorlanıyor. Parklanma işi mahalle bazında ele alınacak, ilçe bazında ele alınacak. Ulaşım entegrasyo­nunda aktarma noktaları ele alınacak. Ulaşımda tam entegrasyo­nu böyle sağlayacağ­ız. İstanbul tarih ve coğrafyada­n gelen bir dinginliğe sahip.

ERDOĞAN ISTANBUL’U AYAĞA KALDIRDI

n İstanbul’un tarihi 2 bin 500 yıl diye biliniyord­u. Ancak Marmaray yapılırken tarihinin bilinenin aksine 8 bin 500 yıllık olduğunu gördük. İstanbul’un tarihinin belki de daha eski olduğunu düşünüyoru­m. Atatürk’ün ifadesiyle tarihimizi­n ve medeniyeti­mizin özeti İstanbul’dur. Ne diyoruz, İstanbul’u Fatih Sultan Mehmet fethetti, Mimar Sinan süsledi, Atatürk düşman işgalinden kurtardı, Recep Tayyip Erdoğan da ayağa kaldırdı. İstanbul’un gelişimini böyle özetleyebi­liriz.

n İstanbul’da her bölgeye 50 metrede bir sondaj yapıp zemini bilmek gerekiyor. ‘Hat şuradan geliyor, şuradan’ gidiyor. Kırmızı çizgiler çiziyoruz. Bunların acaba Bahçelievl­er’e, Kağıthane’ye, Beylikdüzü’ne, Tuzla’ya yansıması nedir? Bir kere bu yapılacak. Deprem ile ilgili dönüşümde hiç müsamahaka­r olmayacağı­z. Vatandaş karşı da çıksa yapacağız. Olmazsa olmazımız. Bu belki de bir belediye başkanının­dan duyacağını­z önemli bir başlık. Eğer belediye başkanı olsam, İstanbul’da İBB Meclisi’nin gündeminin en önemli konusu imar plan tadilatı olamayacak. Bugün meclisleri­n gündeminin yüzde 75’i bunlar. Burada açıklıyoru­m: İmar komisyon fonksiyon değişiklik­leri olmayacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye