Sabah

Gerek yok ya...

-

Osmanlı da döneminin tek imparatorl­uğu değildi elbette. Ancak devletin güçlü yıllarında padişahlar, bu imparatorl­uklardan pek azını rEs mEn muhatap alırlardı.

Gündelik Türkçeye tercüme ederek söyleyecek olursak, yükseliş döneminde padişahlar krAlı GElsE tAnımAzlAr­Dı.

1533’te İstanbul antlaşması­yla AvusturyA ArşI Dükü ancak OsmAnlı sAD rAzAmınA eşit sayılabilm­işti. Avusturya gibi güçlü bir devletin, “kutsal” da sayılan krallarını­n Osmanlı’da DAHA önCE kIm lErlE GörüştüklE rInI varın siz tahmin edin.

BAtı’nın (O zamanlar sadece Avrupa) krAlının pADIşAHlA EşIt sAyılmAsı ise, Osmanlı’nın duraklama dönemine girdiği 1606 Zitvatorok Anlaşmasıy­la mümkün olabildi.

Bu tarihten sonra İmparatorl­uk, skolastiği terk edip BIlIm kAyığınA BInEn BAtı karşısında tarih için adeta ışık hızıyla geriledi...

Padişahlar artık krAlDAn krAl BEğEnmIyor, ancak bulabildik­lerini muhatap alıyorlard­ı.

★★★

Modern Cumhuriyet­in kuruluşuyl­a kötü gidişat kısmen durdurulmu­ş ve hatta Atatürk döneminde sıçrama da yaşanmıştı...

Ama kuşkusuz, ülkenin yöneticile­rinin DünyA sIyAsEtInD­EkI pozIs yonlArının eski günlerle alakası yoktu. İkinci Dünya Savaşı sonrası Türkiye’nin DEnGE siyasetini ABD’yE DAyAnArAk yürütme kararı almasıyla birlikte işler yeniden sarpa sardı.

Ülkenin Cumhurbaşk­anları, Başbakanla­rı bir Batılı liderle aynı kareye girebilmek için çırpınır hale geldiler. BAtı’yA sonrADAn EklEnEn ABD’nin Başkanı’yla yan yana gelmekse hayallerin en büyüğüydü...

Gelince de rAHmEtlI ECEvIt’in Beyaz Saray’da verdiği o mEşHur poz lAr gibi, sonuç ne yazık ki yüzleri güldürmüyo­rdu.

★★★

Dün, 2019 yılında, TürkIyE CumHurBAşk­Anı’nın gazetecile­rle girdiği diyaloğu da bu kronoloJIy­E EklE mEk gerekiyor. Zira ABD Başkanı’nın danışmanla­rının, ancak Türkiye Cumhurbaşk­anı’nın danışmanın­a eşit olduğunun resmi çok net çekildi.

- Sayın Erdoğan, Türkiye’ye gelen ABD Başkanı Ulusal Güvenlik Danışmanı JoHn Bolton’lA niçin görüşmedin­iz?

- Bolton’un zaten muHAtABı İBrAHIm KAlın Bey. Dolayısıyl­a da o görüşme gerçekleşt­irecekti. Öyle de oldu. Biz eğer gerek görürsek böyle bir talebe evet diyebilird­ik... E bizim de tABII şu An yoğun mEsAImIz vAr. Böyle bir şeye şu anda GEREK YOK!

- Yani bir tepki olarak değerlendi­rmek doğru olmaz o zaman?

- (Tebessüm ederek) Gerek yok, gerek yok!

Evet, kasmaya da gerek yok... Türkiye Cumhurbaşk­anı’nın, efendiliğe soyunan emperyalis­tler karşısında­ki rahatlığı Bu toprAklArı­n özGüvEnI DIr. Sevinin.

PeOiK DOWinRN#VDEDK FRP WU 6M6 MA \D]

·\e J|ndeU )DNVT/ M+

 ??  ?? MeOiK A/T,N2K
MeOiK A/T,N2K

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye