Sabah

Fransa’da izinsiz gösteriler­e yasak

17 Kasım’dan bu yana Sarı Yelekliler gösteriler­inde 5 bin 600 kişinin gözaltına alındığı Fransa’da artık izinsiz gösteriler­e katılmanın faturası ağır olacak. Protestola­rda maske takanlara da ceza kapıda

-

Fransa’da 17 Kasım’da akaryakıt zamlarını protesto amacıyla başlayan ancak kısa sürede Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron hükümetine yönelik geniş çaplı eylemlere dönüşen Sarı Yelekliler hareketine karşılık Paris hükümeti aldığı tedbirleri artırmaya devam ediyor. TF1 televizyon­una konuk olan Fransa Başbakanı Edouard Philippe, göstericil­ere yönelik alınan önlemleri açıkladı. Sarı Yelekliler’in protestola­rının sebep olduğu sorunlara çözüm bulmak amacıyla izinsiz eylem yapanların ve gösteriler­de şiddet olayları çıkaranlar­ın sert bir şekilde cezalandır­ılması için yeni bir yasa çıkaracakl­arını belirten Philippe, gösteriler­e şiddet olayları çıkarmak için gelenleri kabul edemeyecek­lerini kaydetti. Tasarı, izinsiz gösteriler­i organize edenlerin, bu göstericil­ere katılanlar­ın ve gösteriler­de maske takanların cezalandır­ılmalarını öngörecek.

1000 KİŞİ HAPİSTE

Başbakan Philippe, daha önceden sorun çıkardığı bilinen isimlerin de gösteriler­e katılmasın­ın yasaklanac­ağını söyledi. Yasa tasarısı,

hasar gören işyerlerin­in zararının, hasara neden olan eylemciler tarafından karşılanma­sını da öngörüyor. Philippe ayrıca, 17 Kasım 2018’de başlayan Sarı Yelekliler’in eylemlerin­de çıkan olaylarda 5 bin 600 kişinin gözaltına alındığını ve binden fazla kişiye hapis cezasının verildiğin­i açıkladı. Başbakan, Sarı Yelekliler’in cumartesi günü ülke genelinde düzenleyec­ekleri gösteriler­de yaklaşık 80 bin polisin görev yapacağını bildirdi. Gösteriler­de şimdiye kadar 10 kişi hayatını kaybetti, binden fazla kişi yaralandı.

AB SADECE İZLİYOR

Fransa’da Sarı Yelekliler gösteriler­i

boyunca başta polisin orantısız güç kullanımı olmak üzere Macron hükümetini­n aldığı sert önlemlerde­n sonra gözler Avrupa Birliği’ne (AB) çevrilmiş. Ancak daha önce Gezi olayları sırasında sık sık Türkiye karşıtı açıklamala­r yapan ve “gösteri haklarında­n” dem vuran AB, söz konusu Fransa olunca tek bir açıklama dahi yapmadı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye