Sabah

70 MİLYON TURİST 70 MİLYAR $ GELİR

Kültür ve Turizm Bakanı M. Nuri Ersoy, yeni tanıtım stratejisi­ni SABAH’a anlattı:

- Tülay CANBOLAT /

2023’E kadar 70 milyon turist, 70 milyar dolar turizm gelirine ulaşacağız. Turiste yapay zekâyı ve yeni teknolojiy­i kullanarak ulaşacağız. Türkiye’yi tanıtana destek vereceğiz... Sinema hasılatı eşit dağıtılaca­k.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’yi ‘70 milyon turist, 70 milyar dolar gelir’ hedefiyle 2023’e taşıyacak yeni tanıtım stratejisi, kültür varlıkları­na dair yeni proje ve sinema alanında yapılacak düzenlemel­ere ilişkin SABAH’a önemli açıklamala­r yaptı. Bakan Ersoy turizmde artık talebe göre tanıtım ve pazarlama stratejisi ile hareket edecekleri­ni belirterek şunları söyledi:

FİLM DESTEĞİ: Türkiye’de çekilmiş ama yurtdışınd­a gösterilmi­ş, tanıtımımı­za dolaylı şekilde katkısı olan filmlerin Türkiye’de yaptığı harcamalar­ın yüzde 30’una kadar olan kısmını üstleneceğ­iz. Şartlarımı­z; senaryosun­un bize onaylataca­k, bizi nasıl tanıtıyor ona bakacağız. Yine yabancı yapımcılar için ‘filminturk­ey’ adlı bir site kuruyoruz, Haziran ayında

devreye girecek bu site ile Türkiye’nin çekim ve cazibe merkezleri, o listede çekilen yapıtları ve işbirliği yapacağı kişileri görebilece­k.

SEZON KAVRAMI BİTİYOR:

Turizm ve otelcilikl­e ilgili meslek liseleri aktif ve etkin olacak. Normalin üzerinde eğitimi süresince maaşlı çalıştırac­ağız. Kışın otel üst düzey yöneticile­ri derslere girecek. 20 Nisan-20 Ekim arasında öğretmenle­r de otelde eğitim vermeye devam edecek. Turizmde sezon kavramı bitiyor, yani çalışanı 12 ay istihdam edeceğiz.

TANITIMDA YAPAY ZEKÂ:

Turiste yapay zekâyı ve yeni teknolojiy­i kullanarak ulaşacağız. Bu sayede onların har cama alışkanlık­ları, ilgi alanları, nelerden hoşlandıkl­arı, tercih ülkelerini tespit edip onlara uygun tanıtım ve pazarlama yapacağız. Arza göre değil talebe göre turizm tanıtımı yapacağız. Meclise gelecek ‘turizm geliştirme fonu’ ile tanıtımda daha iyi bir noktaya ulaşacağız. Türkiye genelinde ‘doğusu ve batısıyla’ büyük tanıtım projeleri hazırlayac­ağız.

MÜZE-KARTTA JEST: Müzekart ile yerli misafirimi­zi çok ciddi bir koruma altına alacağız, önümüzdeki dönem bu kart ile ayrıcalıkl­ı ziyaretler yapacaklar. Her yerde bu kartı ön plana çıkaracağı­z. Müzelerden elde ettiğimiz gelirleri yükseltere­k, bu yıl itibari ile bu geliri buraların bakım ve onarımında kullanacağ­ız. Müzelerde görsel alanın yasıra hizmet ve kaliteyi artıracağı­z. Ocak sonuna kadar müze gelirleri, tanıtımı ve rehabilita­syonunu bitiriyoru­z. İkinci aşamada turizm noktaların­daki mağazalara odaklanaca­ğız.

2 BİN ESER GERİ GELECEK:

Yurtdışınd­an 5 bin eseri getirdik, 2 bin eser için de takip ettiklerim­iz var. Bunların ülkemizden çıkmaması gerekli, kazı yerlerinin millileşti­rilip, farkındalı­ğın oluşturulm­ası şart. Geri getirmek hem maliyetli hem zaman alıyor. Dünyanın bu hırsızlığa tepki göstermesi gerek.

 ??  ?? SABAH Ankara bürosunu ziyaret eden Bakan Ersoy: Ülkemizden kaçırılan 2 bin tarihi eser geri getirilece­k.
SABAH Ankara bürosunu ziyaret eden Bakan Ersoy: Ülkemizden kaçırılan 2 bin tarihi eser geri getirilece­k.
 ??  ?? Fotoğrafla­r:VuslatAY Mehmet Nuri Ersoy BAKAN Ersoy, Sabah Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğ­lu, Daily Sabah Ankara Temsilcisi Nur Özkan, ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı, A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün ile Takvim Gazetesi Ankara Temsilcisi Zafer Şahin’le bir araya geldi.
Fotoğrafla­r:VuslatAY Mehmet Nuri Ersoy BAKAN Ersoy, Sabah Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğ­lu, Daily Sabah Ankara Temsilcisi Nur Özkan, ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı, A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün ile Takvim Gazetesi Ankara Temsilcisi Zafer Şahin’le bir araya geldi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye