Sabah

ABD ve Iran

-

ABD’NİN İran takıntı sı uluslarara­sı ilişkilerd­e anlaşılmaz sorun lardan biridir. Çünkü ABD’nin Ortadoğu siya setini İsrail belir liyor.

Cluslarara­sı ilişkileri­n en anlaşılmaz sorun larından bir tanesi de, Amerika’nın İran takıntısı dır... Bu takıntının en son ve problemli yansıması, Trump Amerika’sının İran’la yapılan çok uluslu nükleer silahlarda­n arınma anlaşmasın­dan çekil mesi ve bu ülkeye yaptırımla­r uygulamaya başlamasıd­ır.

Suudiler vurmadı mı?

Amerika’nın Sovyet işga lindeki Afganistan’da terör örgütleriy­le ve özellikle El

Kaide ile yaptığı anlaşma, sonun da Amerika’yı vurmadı mı?

2001 yılında

New York’u ve Washington’u vuran saldırılar da yer alan terö ristlerin tümü

Suudi Arabistan uyruğunday­dılar. Açıkçası bunların arasında hiçbir İranlı yoktu.

Varsa yoksa İran

Ne var ki Suudi Arabistan’ın rejimi de, bu ülkeden dış dünyaya yan sıyan hukuksuzlu­klar da Amerika’nın umurunda değil. Çünkü Amerika’nın Ortadoğu siyasetini İsrail belirliyor. Ve İsrail’in en büyük düşmanı, 1979’da Humeyni bu ülke ye geldiğinde­n beri İran’dır. Çünkü İran rejimi İsrail’i İslam toprakları­na el koyan bir işgalci olarak görüyor. Sonuçta Amerika da İran’ı düşman olarak görüyor.

Çavuşoğlu konuştu

Amerika’nın dünyanın çeşitli bölgelerin­e ve özellik le Ortadoğu’ya ve Suriye’ye bakış açısındaki hastalıklı yak laşımları biz çok iyi biliyo ruz. Bu yaklaşımla­rı Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu şu cümle lerle tahlil ediyordu dün: “-ABD’de farklı kurumlarda­n farklı sesler geliyor. Suriye’den çekilmede ABD’nin zorlukları olduğunu görüyoruz. Terör örgütüyle bu kadar iç içe olduktan sonra ayrılmak da zor oluyor. Sahada zorluklar var ama üstesinden geliyoruz. İran da aktörlerde­n biri, onlarla da görüşüyoru­z. Seversiniz ya da sevmezsini­z İran da Suriye bir aktördür.”

Hedef İran ve Türkiye mi?

Bir başka haber de Londra’dan geldi. Buna göre İsrail, Mısır, BAE ve Suudi Arabistan’ın istihbarat şefle ri Türkiye’yi hedef alan gizli bir toplantı yaptı. Londra mer kezli “Middle East Eye”ın haberine göre bir Körfez ülke sindeki toplantıda İran ve Türkiye’nin bölgedeki etkinliği ni kırma kararı alındı. Mossad Başkanı Cohen “İran’ın gücü kırılgan, gerçek tehdit Türkiye’den geliyor” dedi.

 ??  ?? MHKPHW BARLAS
MHKPHW BARLAS
 ??  ?? 0HKPHW BA5LA6
0HKPHW BA5LA6

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye