Sabah

Soluna soğan

-

CHP’liler nisan ayında parti için de kopacak olan büyük kavga ya hazırlanıy­orlar. Eh, ne de olsa “kılıçlar çekildi, bu bir düello!”

Partinin sol kanadı birçok adaya, özellikle İmamoğlu’na tavır koyuyor... Açık açık da söylüyor bunu...

Solculuğu domuz yemek sanan hanım var ya, o işte...

Peki bunların şansı var mı? CHP sağa yatınca havasını alacak her zaman ki gibi de, dönüp sola yata bilir mi?

Ecevit zamanında dene mişti. İktidara da yaklaşmışt­ı.

Ecevit cahil bir adam olduğu için solculuğu “sloganlara” indirgemiş­ti: Akgünlere!... Ak saygılar... Toprak işleyenin su kullananın...

Köylüleri gıdıklamak istiyordu. Milyonlarc­a şehirli de “su musluktan akıyor işte” diye şaşıyordu, “benim mi olacak, yani su parası almayacak mısınız?”

Başbakan olduğu birkaç kısa dönem de sol adına hiçbir şey yapmadı. Tam ter sine, çalışan kitle onun yönetimind­e çok ama çok ezildi (1978 eziyetini, 2001 krizi ni hatırlayın.)

Ondan ötesi lagalugayd­ı: Mavi göm lek... Willy Brandt kasketi... Güvercin uçurmaca...”Sev kardeşim” şarkısı... Hayat bayram olsa...

Şimdi bunlar Kılıçdaroğ­lu’nu devirip partiyi ele geçirebili­rler mi?

Bir de Muharrem İnce gibi “siyasi ne idüğü belirsizle­r” var, “o gitsin ben geleyim”den öte bir şey söyleyebil­dikle ri yok.

Gene de en küçük bir umutları olacaksa “sollarında” var. Lakin bunlar bir tuhaf: Hem Kemalist hem sosyalist.

Kimisi “halkevi solcusu”, kimi si “meyhane solcusu”...

Bunun bir çelişki olduğunun hiçbir zaman farkına varamadıla­r, bundan sonra da varabilece­klerini gösteren hiçbir ipucu yok. Bu çelişkili kimlikleri­yle de hiç bir seçimi kazanabilm­eleri müm kün değildir.

Tam tersine, CHP sol kimliğiy le ortaya çıkarsa oyları büsbütün düşecektir.

Domuz yemekle övünen ler de, seçmenden hakettikle­ri “teveccühü” görürler. Sosyalistl­er 1965 seçimlerin­de, görüp görecekler­i en yüksek oya, yüzde 3’e kadar çıkmışlard­ı ama onlar hiç olmazsa halka küfür etmiyorlar­dı...

Hem solcu olduğunu iddia edeceksin, hem de iktidara gelince “kısa bacaklı ve kıllı adamları mağdur edeceğini” söyleyecek­sin...

Oyu kimden alacaksın, solculuğu kiminle ve kimin için yapacaksın? Fransa’dan halk mı getirtecek­sin?

Görüldüğü gibi sol, CHP’ye destek değil köstektir.

Çünkü bu partinin varlık nedeni orta dan kalkmıştır, “tarihi misyonunu” yani “Türkiye’ye dikta altında uygarlık çemberi değiştirtm­e görevini” otuzlu yıllarda yerine getirmişti­r, artık kendi ken dini feshetmesi gerekir.

Hani, kendi kendini feshe zorladığı Serbest Fırka gibi.

Ama şimdi onları kimse zorlamıyor. O, eski Türkiye’deydi.

 ??  ?? EQJLQ ARDId
EQJLQ ARDId

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye