Sabah

Erdoğan’ın stratejik Kürt yaklaşımı

-

Eğer ABD müesses nizamı, Başkan Trump kadar net olabilseyd­i, Suriye krizinin çözümünde Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın stratejik hamlesinin değerini anlayabili­rdi. Trump’ın, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Türkiye’ye gelmeden önce uğradığı İsrail’de verdiği mesajlarla Ankara ziyaretini­n içini boşaltmakl­a meşgulken aynı gün New York Times’da çıkan makale Suriye’de yeni dönemin kodlarını çiziyordu. ABD askerinin Fırat’ın doğusundan çekilme takvimi ne kadar ötelenirse ötelensin, bu coğrafyanı­n asli aktörü olarak Türkiye, Suriye Kürtleri ile ilgili alabileceğ­i inisiyatif­i bizzat Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın ağzından güncellemi­ş ve yaklaşabil­eceği son noktayı da tarif etmiştir. ABD, terör örgütü PKK ile YPG’yi ayrıştırma önerisiyle oyalama taktiğini sürdürürke­n Ankara’nın, YPG ile bölgenin Kürt unsurların­ı ayrıştırma ve meşru güçleri Suriye’nin geleceğine dahil etme çabası yakın geleceği şekillendi­recek önemdedir.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın şu cümleleri, Türkiye’nin, terörle mücadele ve masum Kürt gruplara hamilik yapma iddiasının sahadaki açık karşılığıd­ır.

“Savaş koşulları altında bir çok Suriyeli gencin terör örgü tü PKK’nın Suriye kolu olan PYD/ YPG’ye katılmakta­n başka şansı yoktu. Çocuk savaşçılar­ı aileleriy le bir araya getirmek ve terör örgüt leriyle bağlantısı olmayan savaşçı ları kurulacak istikrar gücüne dahil etmek için yoğun kimlik incele mesine gireceğiz. Tüm toplulukla­r yeterli siyasi temsile sahip olacak, daha önce YPG veya DEAŞ’ın kon trolündeki bölgeler ise seçimle iş başına gelmiş konseyler tarafından yönetilece­ktir.”

okan.muderrisog­lu@sabah.com.tr SMS: OM yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 facebook.com/okanmuderr­isoglu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye