Sabah

Trump ve Israil’in ‘Türkiye savaşları’

-

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekil me kararının yol açtığı dep remi ‘Başkan ve adamları ara sındaki basit bir fikir ayrılığı’ olarak görmek hata olur. Sadece ABD değil bir bütün olarak Atlantik dün yası bir dönüm noktasında bulunuyor.

Bu neden le kararın daha uygulama aşa ması başla madan İsrail güdümündek­i küresel soros çular ile savaş lobisinin pen çesindeki derin $B' dört bir kol dan saldırıya geçti.

Özellikle de liberal ve cum huriyetçi şahinler, Trump’ın Suriye’den çekilirken Türkiye ile koordinasy­on içinde hareket etmesini ‘ihanet ve yenilgi’ ola rak görüyor.

Bloomberg’den Eli Lake, öfke nöbetleri geçirerek yazdı ğı analizde Suriye’den çekilme nin Trump’ın yeni müttefiki Türkiye’ye bölgede fazla avan taj sağlayacağ­ının altını çiziyor. Ancak yeminli Türkiye düş manlarının unuttuğu bir şey var. Trump’ın Türkiye tercihi bizim karakaş ve gözümüze hayranlığı­n dan kaynaklanı­yor değil. ABD’nin küresel çaptaki hegemonik ağırlığı kırılma aşamasında ve buna para lel olarak Suriye’deki darboğazı ise had safhaya ulaşmış düzeyde.

Gerçekçi olan Trump, bu süreçte Suriye’den çekilmenin bir seçenekten ziyade kaçınıl maz bir realite olduğunun far kında. ‘Back to future/gelece ğe dönüş’ kapsamında Rusya ve Çin’e karşı yeniden mevzi lenen ABD Başkanı, Türkiye’yi yanına çekmek için özel çaba sarf ediyor.

Çünkü Trump daha kam panya sürecinde Ortadoğu’da kilit ülke konumunda ki Türkiye ile çalışmak niyetini açıkça ifade ediyordu. Bu bağ lamda Suriye’den çıkış strate jisinde Cumhurbaşk­anımız Erdoğan’a ayrı bir önem veri yor. Hatta Haziran 2017’de Pentagon’un ‘The tank’ deni len en güvenlikli odasındaki toplantıda General James Mattis’ten yeni dönem deki stratejile­re dair detay lı bir sunum aldı. NYT’deki habere göre Trump, Türkiye’den rakip ola rak bahsedilen brifingden sonra “İşte bunlar tam da yapmak istemedi ğim şeyler” demiş.

Üstelik Türkiye ile çalışmayı savunan Trump yanlısı birçok kalem Suriye’den çekilme kararını ‘Körfez ülkeleri ile İsrail’in kirli işle rini yapmaktan kurtulduk’ şeklin de değerlendi­riyor.

İngiliz gazeteci yazar John R. Bradley, “Şahinlere aldırma yın. Trump’ın açıklaması cesur ve alkışlanma­sı gereken tarihi bir hamle” görüşünde. Trump’ın Suriye kararı, 1956’daki Süveyş Krizi’nde ABD Başkanı Dwight Eisenhower’ın İngiltere, Fransa ve İsrail’e vurduğu darbe ile eşdeğer bir gelişme olarak okunuyor. İsrail’in bayraktarl­ığını yaptığı kesimler işte bu nedenle “Bu karar siyasi hezi mettir” diye ağlaşıyor. Kararın Tel Aviv’i zayıflatır­ken Ankara’yı güç lendirdiği­ni biliyorlar.

Bu yüzden, Trump’ın kabi nesindeki Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton gibi kifa yetsiz isimlerin ‘Kürtleri koruma lıyız’ çarpıtması­yla terör örgütü YPG’ye meşruiyet sağlama heze yanlarına fazla aldırmamak lazım.

Benzer şekilde İsrail istihba rat servisi MOSS$'’ın Başkanı Yossi Cohen’in geçen ay Suudi Arabistan, BAE ve Mısır ile bir araya gelip Türkiye’ye karşı oluş turduğu şer ittifakını­n bütün kirli tezgâhları da birer birer akame te uğrayacakt­ır. Zira hayırlı bir gayeden yoksun bütün meşum gayretleri­n akıbeti zillettir.

 ??  ?? %HUFDQ TUTAR
%HUFDQ TUTAR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye