Sabah

ABD’deki iktidar kavgası ve Türkiye

- mahmut.ovur@sabah.com.tr Tel: 0212 354 37 72 SMS: MOV yaz 4122’ye gönder. MH: 444 88 81 facebook.com/mahmutovur

Trump seçildiğin­den beri ABD-Türkiye ilişkileri­ni ilgilendir­en sorunlar ABD’yi sarsan iktidar savaşının merkezinde yer almakta.

Şu tabloya bakın, Trump iktidara geldikten sonra en önemli danışmanla­rından Korgeneral 0ike Flynn, daha seçim günü FETÖ hakkında yazı yazdığı için hedefe kondu ve Rus yetkililer­iyle ilişkileri de bahane edilerek istifa etmek zorunda kaldı.

Dışişleri Bakanı Re[ Tillerson’ın Milli Savunma Bakanı -im 0attis ve Brett 0cGurk’un istifaları­nın da yine Türkiye boyutu var. Bu tabloya başta Halkbank olmak üzere açılan davaları da eklemek gerekiyor.

Türkiye-ABD arasında yaşanan “Fırat’ın Doğusu” gerginliği de deprem etkisi yaratmaya devam ediyor. Trump’ın “Suriye’den çekiliyoru­z” açıklaması­yla başlayan sürecin en önemli aktörü de önceki gün Ankara’ya gelen ABD’nin yeni Milli Güvenlik Danışmanı -ohn Bolton... Bolton’ın Ankara ziyareti ister istemez Trump’ın ilk Milli Güvenlik Danışmanı Korgeneral 0ike Flynn’i ve Flynn hakkında açılan ve Türk işadamı (kim Alptekin’in de yargıdığı davayı hatırlattı.

İzleyenler bilir; yukarıda sözünü ettiğim gibi Trump’ın Başkan seçildiği gün, kampanya sürecinde sağ kolu olan, ABD eski Askeri İstihbarat Teşkilatı Başkanı Korgeneral 0ike Flynn imzasıyla ABD’nin The Hill gazetesind­e Gülen’i “terörist örgüt lideri” olarak ilan eden bir yazısı çıktı.

Ve o gün FETÖ’cü PR makinesi ve Clinton kurmayları harekete geçti. Yaklaşık iki yıl sonra, 17 Aralık 2018’de, ABD’de Trump’ın seçimi kazanmak için “yaban cı devletlerl­e illegal işbirliği” yaptığı iddiasını araştıran özel yetkili savcı Robert 0ueller’ın himayesind­e hazırlanan iddianame devreye girdi.

Mueller’dan davayı devralan “ABD karşı istihbarat dairesi” savcısı -ames Gilles’ın iddianamed­e FETÖ lideri Gülen için yaptığı tanımlama davanın niyetini ortaya koyuyor: “Okul netZorkü olan, hayırsever kurumları yöneten bir Türk vatandaşı, imam, yazar ve siyasi figür”

İşte o davada Trump’ın Geçiş Hükümeti’nde istihbarat­tan sorumlu üst düzey yetkili olan Bijan Kian ile birlikte, Türk işadamı (kim Alptekin, “Fetullah Gülen’e karşı komplo kurmak ve T.C. Hükümeti lehine Yabancı Ajan Kayıt Kanunu’nu (FARA) ihlal etmek” suçuyla yargılanıy­or ve hakkında 35 yıl ceza isteniyor.

İlginçtir işin bu noktaya gelmesinde FETÖ’yle birlikte bugünün gündemi YPG’nin de etkisi var. Nerden nereye demeyin, Trump’ın ilk Milli Güvenlik Danışmanı Korgeneral Flynn, Beyaz Saray’a yerleşir yerleşmez ilk işi neydi biliyor musunuz? Obama’nın Suriye’de YPG ile işbirli ği planlarını askıya almak. Önce FETÖ elebaşı Gülen’i “terörist” ilan eden yazısı, sonra da YPG ile işbirliğin­i askıya alması Flynn istifası ve özel yetkili savcı Mueller’ın baskısına boyun eğerek itirafçı olmasıyla sonuçlandı. Geriye de Türkiye ve Rusya’yla ilgili iki dava kaldı. Bu davalar üzerinden Trump ve ekibi usulsüz işlere bulaştı algısı yaratılmay­a çalışılıyo­r.

Flynn’in itirafçı olduğu davada eski ortağı Bijan Kian ve Türk işadamı (kim Alptekin birlikte yargılanıy­or. Kian suçlamalar­ı kabul etmedi, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında DEIK çatısı altında ABD İş Konseyi TAIK Başkanı olan ve FETÖ’ye karşı mücadelesi­yle bilinen Alptekin ise, “Zekeriya Öz bile böyle bir iddiana me hazırlayam­azdı” diyerek suçlamalar­ı reddetti.

Görünen o ki, ABD’deki 28 Şubatvari iktidar kavgası bitmediği sürece bu davalar da bitmeyecek, Türkiye’ye yönelik komplolar da...

 ??  ?? Mahmut ÖVÜR
Mahmut ÖVÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye