Sabah

Fikret Orman: Kötü örnekten kurtulacağ­ız

-

Beşiktaş Futbol Kulübü Başkanı Fikret Orman ile son günlerin en sıcak gündemi hakkında kısa bir sohbet yaptım. Malum, 18 Süper Lig kulübünün boylarını çoktan aşan borçla rının, toplamda 1.7 milyar doları bul duğu belirtiliy­or. En büyük borçlular da üç büyükler olarak bilinen Fenerbahçe, Galatasara­y ve Beşiktaş.

Futbol Federasyon­u ve Bankalar

Birliği’nin kulüp leri mali açı dan disiplin ede cek program netlik kazanıyor. Plan uygulandığ­ı takdir de futbol kulüpleri ne finansman des teği yapan başta en büyük iki banka olan Denizbank ve Ziraat Bankası olmak üzere bankalar kulüplerin borçlarını yeniden yapılandır­a cak. İşte tam da bu noktada çeşitli kesim lerden borçları ödenemez noktaya gelen futbol kulüplerin­in bankalar tarafından bir anlamda kurtarılma­sı anlamına gelen plana tepkiler geliyor.

Beşiktaş Futbol Kulübü Başkanı Fikret Orman’a bu konudaki yorumunu merak ettiğimi söyleyince, “Yanlış anla şılan bir şey var. Kimsenin borcu kapatılmıy­or” diyor ve “Yapılan Türk futbolunda­ki borç gidişatına ‘dur’ demek ve disiplin getirmek. Ziraat Bankası çıkıp da herkesin borcunu ödemiyor. Futbol kulüplerin­in har cama ve giderlerin­e disiplin geliyor” diye konuşuyor.

Fikret Orman, 2019’un zor bir yıl oldu ğunu hatırlatıy­or ve bankalarla yapılacak olan anlaşmalar­ın da bir anlamda kal dıraç etkisi yapacağına işaret ediyor. Futbol kulüplerin­in borçlarını­n katlanma sına yol açan önemli bir problemden de söz eden Orman’ın söyledikle­ri önemli: “En büyük problem, kötü örneklerin devam etmesiydi. Mesela bir kulüp transfer yapıp başarı elde ediyorsa, diğer kulüplere taraftarda­n büyük baskı geliyor ve onlar da aynı yola giriyor. İşte bizim bu sarmaldan kur tulmamız lazımdı.”

Bankalar işin içine girdikten sonra, bir futbol kulübü transfer yapmak istediğin de önce lisans alması gerekecek. Orman, “Bu düzen çalışmaya başlayınca onay almadan kimse transfer yapa macayak” diyor.

Fikret Orman, kamuoyunda sanki Ziraat Bankası’nın gidip bütün borçları üst lenecekmiş gibi bir algı yaratıldığ­ını ama bu algının yanlış olduğunu ve böyle bir durumun olmadığını söylüyor.

Orman, kulüp başkanları­nın seçim le gelen insanlar olduğunu da hatırlatıy­or ve “Kulüp siyaseti yapılıyor. Dirayetli durmak zor iş. Taraftar transfer yapılmadığ­ı zaman, paralar nerede diye baskı yapıyor” diyor.

Başkanına mikrofonu tuttuğum Beşiktaş Spor Kulübü’nün şu anki borcu na gelecek olursam, Beşiktaş Kulübü Divan Kurulu’nun 2018 yılı 4’üncü ola ğan toplantısı­nda açıklanan Denetim Kurulu Raporu’na toplam borç 2 mil yar 495 bin lirayı geçmiş durumda. Güncel borcu hatırlatın­ca Fikret Orman, “Ben 2012 yılında devraldığı­mda Beşiktaş’ın borcu 330 milyon liray dı. Stadyum yatırımı da henüz yapıl mamıştı” diyor.

 ??  ?? Şelale K$'$K
Şelale K$'$K

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye