Sabah

EN İYİ DİYET ABD’lI BEslEnmE uzmAnlArı, “DIyEtIn FAyDAlı olmAsı IçIn GüvEnlI, BEslEyICI vE kIlo vErmEDE EtkIlI olmAsı GErEk” DEDI vE EklEDI: “AyrıCA DIyABEt vE kAlp HAstAlıklA­rınA kArşı DA kAtkı sAğlAmAlı”

-

ABD’li beslenme uzmanları şu ana kadar uygulanan en iyi 10 diyeti mercek altına aldı. Bir sağlık panelinde bir araya gelen uzmanlar en iyi diyetleri sıraladı. Bir diyetin yüksek fayda sağlayabil­mesi için güvenli, takibi kolay, besleyici ve kilo vermede etkili olmasının yanı sıra diyabet ve kalp hastalığın­ı önlenmede de katkı sağlaması gerektiği belirtildi. Uzmanların en iyi diyet sıralaması ise şöyle:

Meyve, sebze, zeytinyağı, balık ve diğer sağlıklı yiyecekler­in tüketilmes­ine önem veren bu diyet programı ilk sırada yer alıyor. Uzmanlar, pek çok açıdan değerlendi­rdikleri bu diyetin diğer beslenme programlar­ına göre açık ara önde olduğunu belirtiyor.

Temel yaklaşımı yağı azaltılmış, sebze ve meyve içeriği bol, süt ürünleri sınırlı bir beslenme alışkanlığ­ını benimseyen bu diyet yüksek tansiyonla savaşmak için geliştiril­miş. Diyabeti önleme veya kontrol altında tutmada yardımcı olan, kalp sağlığını da destekleye­n bu diyet uzmanlarda­n tam not almış.

Sebze ve et gibi besin içeriğiyle eksiksiz beslenme tarzını benimseyen bu diyet takip edilmesi bakımından kolay olması ve kalbi koruması bakımından ilk sıralarda yer alıyor.

Akdeniz ve DASH diyetinin birleşimin­den oluşan bu diyet zihin sağlığı açısından çok büyük faydalara sahip olması bakımından uzmanlarda­n yüksek puan almış. Kuruyemişl­erden, meyve ve sebzelere kadar geniş bir besin yelpazesi olan bu diyet zihni bozan besinleri reddediyor. Bilimi de arkasına alan Mind diyeti, sağlık duyarlılığ­ı bakımından oldukça önemli bir beslenme programı.

Tüm gıdaların kalori değerlerin­i ‘puan’ yöntemiyle belirleyen bu diyet kilo vermek için oldukça etkili. Güvenli bulunan diyetin artı yönleri sebze ve meyve ağırlıklı olması, gurup desteğine teşvik etmesi.

Etkili ve hızlı kilo vermeyi amaçlayan bu diyet besin değeri, güvenilirl­iği ve diyabete karşı olması bakımından uzmanlarda­n yüksek puanlar almış.

Kalori açısından zengin olmayan yiyecekler­i doyana kadar yeme mantığına dayanan diyet, diğer programlar­ı pek çok açıdan geride bırakıyor.

TLC Diyeti (Therapeuti­c Lifestyle Changes Diet / Tedavi Edici Yaşam Tarzı Değişiklik­leri ): Sağlam bir beslenme programı. Önemli bir zayıf yanı bulunmayan bu programın temel amacı kardiyovas­küler sağlığı korumak.

İskandinav Diyeti: Akdeniz diyetine benzeyen bu program sebze, meyve, kabuklu kuru yemişler ve yağlı balıklarda­n oluşuyor. Kırmızı et ve tatlıları sınırlandı­ran program, besin değeri ve güvenirliğ­i bakımından yüksek puana sahip.

Ornish Diyeti (Sebze diyeti ): Sebze ağırlıklı bir beslenme programı olan ve kalp sağlığı bakımından sağlıklı bulunan bu diyet tamamen yağsız olması bakımından uygulanmas­ı zor olarak değerlendi­riliyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? +iOkO .$3/$1
+iOkO .$3/$1

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye