Sabah

Tahvil ihracına 2.5 kat talep geldi

-P Morgan Merkez’den 6.5 pXan indirim bekliyor

- (GLW|r: 'LOHN *h1*g5 Tasarım: 6HoLO .$<$

yatırım bankası JP Morgan analistler­i tarafından yapılan sunumda, gelişmekte olan 24 ekonomiden 19’unun faiz oranlarını yükseltebi­leceği belirtildi. Bu sunuma göre sadece Malezya faizleri sabit tutacak, Nijerya, Hindistan, Çin ve Türkiye ise faizleri düşürecek. JP Morgan, Türkiye’nin mevcut durumda yüzde 24 olan politika faizini 2019’ın ikinci çeyreğinde yüzde 23’e, üçüncü çeyreğinde yüzde 20.50’ye ve son çeyreğinde ise 17.50’ye düşürmesin­i bekliyor. 2019’daki toplam indirim 6.5 puan olacağı ileri sürüldü.

saldırısın­ı bertaraf eden ekonomide dengelenme sürecini başarıyla yöneten Türkiye, küresel yatırımcıl­arın da güvenilir limanı olmaya devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, 2019 yılı dış finansman programı çerçevesin­de dolar cinsinden Nisan 2029 vadeli olarak gerçekleşt­irilen tahvil ihracının miktarı 2 milyar dolar oldu. İhraç tutarı 16 Ocak’ta hesaplara girecek.

EURO İLE TAKAS EDİLDİ

Tahvile toplamda 200’den fazla yatırımcı, ihraç tutarının 2.5 katından fazla talep gösterdi. Tahvilin yüzde 40’ı ABD, yüzde 27’si Türkiye, yüzde 20’si İngiltere, yüzde 8’i diğer Avrupa ülkeleri ve yüzde 5’i diğer ülkelerdek­i yatırımcıl­ara satıldı. Tahvilin kupon oranı yüzde 7.625, yatırımcıy­a getirisi ise yüzde 7.68 oldu. Söz konusu dolar tahvili ihraç tutarının tamamı euro cinsi yükümlülüğ­e dönüştürül­dü. Takas sonucu işlemin nihai euro maliyeti yüzde 4.965 oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, tahvil ihracının dengelenme sürecinin başarısını ortaya koyduğunu belirterek, “2.5 kattan fazla talep, küresel piyasalard­a Türkiye ekonomisin­de ortaya koyduğumuz güçlü ve istikrarlı söyleme sağlam cevaplar, refleksler aldığımızı gösteriyor” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye