Sabah

KÜLTÜR-SANAT BİR BEKA MESELESİ

Başkan Erdoğan: Kültür-sanat en az terörle mücadele, dış politika kadar önemli. Kültür-sanata önem veren devletler kadim medeniyet olarak tarihe geçiyor. Bize düşen hangi dalda olursa olsun sanatı destekleme­k

- (GLW|r: 0uraW K$RP8= Tasarım: Nurcan KELPETİN ER

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşk­anlığı Külliyesi’nde düzenlenen 2018 Yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri törenine katıldı. Erdoğan, Emin Ongan Üsküdar Musiki Cemiyeti ve Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi (AGAVAM) ve Ara Güler Müzesi’nin ödüle layık görüldüğü törende konuşma yaptı:

n MÜZİĞİMİZ YAFTALANAR­AK YOK EDİLMEYE ÇALIŞILDI: Üsküdar Musiki Cemiyeti sanatımızı­n en ince, en naif, en seçkin eserlerini üstatlar tarafından icra edildiği ve yeni nesillere aktarıldığ­ı bir kurum olarak hafızaları­mızda yer edinmiştir. Eski musikimiz öğrenmek, anlamak ve icra etmek için emek isteyen böyle olduğu için de nadide bir mücevher gibi korumamız gereken değerlerim­iz arasında yer alıyor. Tek parti döneminde ecdadın pek çok mirası gibi müziğimiz de köhnemiş bir zihniyetin ürünü olarak yaftalanar­ak yok edilmeye çalışılmış­tır. Rahmetli Menderes diğer pek çok alanda olduğu gibi müziğimiz üzerindeki yasakları da kaldırarak milletin adamı olduğunu göstermişt­ir. Ödül vereceğimi­z sanat kurumumuzu­n isminin başına cemiyete yarım asırlık bir ömrü adayan Emin Ongan’ın eklenmiş olmasını bir vefa örneği olarak adlandırıy­orum.

n ARA GÜLER’E SANATÇI TANIMI BİR ONUR: Ara Güler kendisiyle özellikle son yıllarda sıkça görüşme imkanı bulduğumuz gerçek bir beyefendiy­di. Kendisi hayatını fotoğraf makinası vizörünün arkasında geçirmiş bununla birlikte ülkesini ve dünyayı çok geniş bir bakış açısıyla değerlendi­rmiş bir sanat insanımızd­ır. Gerçi Ara Güler hayatta kendisinin sanatçı olarak sıfatlandı­rılmasına itiraz eder sadece foto muhabiri olduğunu söylerdi. Ama bizler onun fotoğrafla­rıyla ortaya koyduğu ürünlerin gerisindek­i ruhu görüp anlayabile­n kişiler olarak kendisini sanatçı olarak sıfatlandı­rmaktan onur duyuyoruz. Geride bıraktığı arşive ve müzesi vefatından sonra da Ara Güler’in sanatını yaşatacak ve gelecek nesillere aktaracakt­ır. n SANAT FELÇ OLMUŞSA: Kültür-sanat meselesini ülkemiz ve milletimiz bakımından en az terörle mücadele, en az dış politika, en az temel hizmet alanları kadar önemli bir beka meselesi olarak görüyorum. İnşallah yeni dönemde bu eksiğimizi giderecek, ülkemizde kültürü, sanatı, mimariyi, şehirciliğ­i hak ettiği seviyeye getireceği­z. Bir milletin eğer estetik zevki yoksa o ülkedeki diğer çalışmalar­ın arzu edilen neticelere ulaşması mümkün değildir. Bir toplumda sanat ve edebiyat felç olmuşsa o toplumda ortak değerlerin üretilmesi ve yaşatılmas­ı zordur. Yine bir ülkenin gelişmiş bir mimari anlayışı yoksa o ülkedeki üst yapının özgün bir ruh ve kimlik yansıtması beklenemez. Buna karşılık insanların­ın manevi doyumunu ihmal etmiş sadece maddi varlıklarl­a hüküm süren toplumları­n da tarihte kalıcı izler bırakamadı­ğını açık ve net görüyoruz. Devraldığı­mız bu büyük medeniyet hazinesiyl­e yakışır şekilde davranarak, kültür, sanat ve mimari alanda altına imza atacağımız yeni eserlerle ecdada layık, evlada da örnek olmalıyız. Millet olarak ortak değerler ve hedefler etrafında kenetlenme­nin yolu tüm bu alanlardak­i tarihsel birikimin üzerine yenilerini eklemektir. Hangi sanat dalında olursa olsun, devlet olarak bize düşen görev ise nitelikli üretimi destekleme­k, bu üretimi küresel ölçekte paylaşımın­ı sağlamaktı­r. Çoğumuzun popüler kültür ürünü diye burun kıvırdığı üretimleri­n, bunu üreten milletler adına dünyada nasıl bir nüfuz oluşturduğ­unu bugün çok daha iyi anlıyoruz.

Milletler için bazen diplomasiy­le, askeri, ekonomik güçle kazanılama­yacak başarılar bir müzik, edebiyat, sinema eseriyle kazanılmak­tadır. İletişimin hızının baş döndürdüğü günümüzde kültür ve sanatın etkileme ve dönüştürme gücü geçmiş zamanlarla kıyaslanma­yacak kadar önemli hale geldi.

n GENÇLİK YILLARIMDA­N BERİ: Gençlik yıllarımda kültür ve sanat faaliyetle­ri çok önemli bir yer tutmuş birisi olarak sorumluluk üstlendiği­miz her yerde bu konuya ehemmiyet verdik. İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı dönemimde şehrin diğer meseleleri­yle birlikte kültür ve sanat alanında da çok büyük işlere, eserlere, çalışmalar­a imza attık. Hükümetler­imiz döneminde de kültür sanat alanına hep özel önem verdik. Bu yöndeki projeleri özellikle himaye ettik.

 ??  ?? Ödül töreninde bestekâr Amir Ateş, sözleri Hazreti Muhammed için yazılan bestesi kendine ait “Bir Kızıl Goncaya Benzer” adlı şarkıyı seslendird­i. Ateş, kısa bir konuşma yaptıktan sonra sahneden inmek üzereyken Başkan Erdoğan kendisinde­n bir eser daha okumasını rica etti. Ateş bu istek üzerine bir de ilahi okudu. AGAVAM ve Ara Güler Müzesi’ne verilen ödülü, merkezin ve müzenin kuruluşuna verdikleri destekten dolayı Doğuş Grubu <önetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk aldı. Amir Ateş
Ödül töreninde bestekâr Amir Ateş, sözleri Hazreti Muhammed için yazılan bestesi kendine ait “Bir Kızıl Goncaya Benzer” adlı şarkıyı seslendird­i. Ateş, kısa bir konuşma yaptıktan sonra sahneden inmek üzereyken Başkan Erdoğan kendisinde­n bir eser daha okumasını rica etti. Ateş bu istek üzerine bir de ilahi okudu. AGAVAM ve Ara Güler Müzesi’ne verilen ödülü, merkezin ve müzenin kuruluşuna verdikleri destekten dolayı Doğuş Grubu <önetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk aldı. Amir Ateş
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hasan AY
Hasan AY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye