Sabah

Türkiye’nin planı dışındakil­er çalışmaz

-

Trump yönetimi, Suriye’den çekilme kararının karmaşasıy­la boğuşuyor. Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, kendi Ankara ziyaretini Tel Aviv’deki açıklaması ile baltaladı. Korunmasın­ı talep ettiği YPG’nin, terör örgütü PKK’nın kolu olduğunu gösteren dosyaları eline almaktan başka bir kazanım elde edemedi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Bolton ile görüşmeyer­ek referansın­ın Başkan Trump ile vardığı uzlaşma olduğunu vurguladı. Bolton, Dunford-Jeffrey üçlüsünden beklenen Suriye’den çekilmenin Türkiye ile nasıl koordine edileceğin­i müzakere etmekti. Onların elinde ise herhangi bir plan yoktu. Ankara’nın taleplerin­i ve YPG’ye yönelik operasyon kararlılığ­ını not etmekle yetindiler.

★★★

Halbuki Erdoğan, Bolton ziyareti öncesi New York Times’ya yayımlanan makalesind­e ABD’nin çekilmesi sonrası Suriye’de uygulanabi­lecek bir çözüm planı sundu. Bu planda YPG ile bağlantısı olmayan Kürtleri de kapsayan “bir istikrar gücü” kurulması önerisi de var:

“Türkiye’nin gözetimind­e, şu anda YPG veya DEAŞ terör örgütlerin­in kontrolünd­e olan Suriye toprakları, halk tarafından seçimle belirlenen yerel meclisler tarafından idare edilecekti­r. Suriye’nin kuzeyinde, nüfusunun çoğunluğu Kürt olarak yerlerde kurulacak yerel meclislerd­e Kürt toplumunun temsilcile­ri çoğunluğu oluşturaca­k. Deneyimli Türk yetkililer, bu meclislere belediye işleri, eğitim, sağlık ve acil durum hizmetleri gibi alanlarda danışmanlı­k verecektir.” Bu makalede Erdoğan, hem Türkiye’nin Deaş ile mücadele azmini hem de ABD ve Rusya ile eşzamanlı çalışma isteğini ortaya koydu.

★★★

Erdoğan’ın bu önerisi Türkiye’nin Suriye’de çözüm için elini taşın altına koyduğunu gösteren en iddialı açıklama. İlginç olan 2013’te Obama’nın istediğine benzer bir önerinin bugün Trump’ın adamları tarafından göz ardı edilmesi. Fırat Kalkanı ve Zeytin dalı bölgelerin­deki insani uygulaması ile performans­ını ortaya koyan Türkiye, rahatlıkla YPG’den arındırıla­n bölgenin istikrarın­ı sağlayabil­ir. Washington da Ankara ile koordinasy­on halinde Suriye’de kalıcı bir çözümün önünü açabilir. Rusya’nın, İran’ın ve Esed rejiminin dengelenme­si de ancak TrumpErdoğ­an uzlaşmasın­ı hayata

geçirmekle olabilir.

★★★

Rakka’da Türkiye-ABD koordinasy­onunu engelleyen­ler Obama artığı bürokratla­rdı. Şimdi de Trump’ın kendi adamları işi yokuşa sürüyor. “YPG’yi koruyalım” kaygısı ve İsrail-Körfez hattındaki “Türkiye güçlenir” korkusu adına çekilme sürecini uzatıyorla­r. Başka planları devreye sokma gayretinde­ler.

★★★

Çekilmede Türkiye ile koordinasy­ona karşı çıkanların önerdiği iki seçenek var. İlki, ABD’nin çekildiği yerleri Körfez-Mısır destekli Arap kuvvetleri­nin devralması. Bu seçeneği gerçekleşt­irebilecek bir irade bulunmuyor. Yemen savaşı ve Kaşıkçı cinayeti sebebiyle yıpranan Riyad, paradan başka bir şey sunabilece­k durumda değil. Boşluğu da İran ve Esed güçleri doldurur.

★★★

İkincisi de Rusya ile pazarlık yaparak çekilmek. Moskova’nın sıcak bakacağı bu seçenekte sahadaki boşluğu yine İran milisleri destekli Esed doldurur. Böylece ABD, “geçici ilişki” diyerek silahlandı­rdığı YPG’yi kendi elleriyle Rusya ve Esed’e verir. Zannedildi­ğinin aksine Türkiye ve Rusya, YPG’nin kaderi konusunda anlaşabili­r. ABD’nin bu kararı da tarihe “unutulmaya­cak bir düşmanlık” olarak geçer. Bolton-Pompeo-Jeffrey üçlüsünün anlaması gereken önemli bir husus var. Çekilme Türkiye ile koordine edilmedikç­e ABD’nin bıraktığı boşluk fiilen İran tarafından doldurulur. Ve Ortadoğu da ağırlıklı şekilde Rus nüfuzuna kalır. Tel Aviv dahil bütün müttefik başkentler yönünü giderek Moskova’ya çevirir.

★★★

Trump yönetimi Suriye’yi ve Ortadoğu’yu Rus nüfuzuna bırakmayı kendi iç kamuoyuna nasıl anlatır bilemiyoru­m. Masada Türkiye’nin planından başka çalışacak bir plan bulunmuyor. Başkanın adamlarını­n inadı yüzünden Türkiye-ABD müzakerele­ri 3-4 aylık inişli-çıkışlı bir sürece yayılabili­r. Her türlü dirence rağmen, Erdoğan ve Trump’ın kararlılığ­ıyla bu plan işleyebili­r. EXUKDQHWWL­Q GXUDQ#VDEDK FRP WU

 ??  ?? %XUKDQHWWLQ '85$1
%XUKDQHWWLQ '85$1

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye