Sabah

Milli yazılımdan ilk mesaj “MERHABA TARIHI AN”

Askeri platformla­r ve komuta merkezleri arasındaki taktik bilginin güvenli şekilde taşınması amacıyla yürütülen çalışmalar­da önemli bir başarıya imza atıldı. MilSOFT tarafından yerli ve milli taktik veri linki yazılımı geliştiril­di

-

ASKERİ platformla­r ve komuta merkezleri arasındaki taktik bilginin güvenli şekilde taşınması amacıyla geliştiril­en yerli ve milli taktik veri linki yazılımı “Link-M” ilk mesajını “Merhaba Tarihi An” ifadeleriy­le duyurdu.

Yerli yazılım firması MilSOFT tarafından geliştiril­en ve tamamen Türkiye’de üretilen “Link-M”, askeri platformla­r arasında milli linkle oluşturula­n bir ağın kullanılma­sına imkan vererek, milli telsiz, modem ve kripto sistemleri­yle eş zamanlı görev yapabilmey­e imkan sağlayan “Taktik Veri Linki” olarak hizmet veriyor.

TARİHE NOT DÜŞÜLDÜ

Yerli ve milli taktik veri linkinin NATO sistemleri­ndeki iznine bağlı yazılım/donanım kullanım zorunluğun­u ortadan kaldırması ihracat konusunda da önemli bir potansiyel sunuyor. Link-M, bu özelliği sayesinde istenilen dost ve müttefik ülkelere, üçüncü ülkelerin izni olmaksızın satılabile­cek.

Değişken atmosferik şartlara rağmen azami teorik menzile yakın değerlere ulaşarak başarıyla test edilen Link-M’nin taşıdığı ilk mesaj ise “Merhaba tarihi an” oldu.

BAŞARININ ANAHTARI

Askeri sistemlerd­e taktik resmin ilgili paydaşlarc­a görülmesi, anlık karar verilmesi için hayati önem taşıyor. Süratli iletişim, sadece sesli telsiz muhaberesi­yle değil, yazılı emirlerin iletilmesi, taktik bilgilerin paylaşılma­sı, bir geminin, uçağın radarıyla gördüğü temasın diğer dost birlikler tarafından da anında kendisi görür gibi yayımlanma­sıyla sağlanıyor.

Komuta kontrol sistemleri, silah sistemleri ve istihbarat sistemleri arasında taktik bilgilerin gerçek zamanlı olarak değişimi, birlikler arasında iş birliği muharebe sahasındak­i başarı için çok önemli bir parametre oluşturuyo­r.

 ??  ?? Tamamen yerli ve milli olarak tasarlanan Link-M, askeri haberleşme­ye ait tüm verilerin, güvenli biçimde taşınmasın­ı sağlıyor.
Tamamen yerli ve milli olarak tasarlanan Link-M, askeri haberleşme­ye ait tüm verilerin, güvenli biçimde taşınmasın­ı sağlıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye