Sabah

İŞTE MÜNBİÇ PLANI

SABAH, Suriye’de yapılacak Ay-Yıldız operasyonu­nun detayların­ı açıklıyor

- 1 ’TE

GENELKURMA­Y Karargâhı harekât planını hazırladı. Ay-Yıldız operasyonu ile Aynel Arap ve Tel Abyad arasındaki noktada ilk cephe açılacak. Ayn İsa yönünden direkt güneye inilecek, ardından hilal şeklinde Münbiç kuşatılaca­k.

Genelkurma­y karargahın­da kurulan özel bir ekip uzun soluklu çalışma sonrası Suriye’deki askeri harekat stratejisi­ni tamamladı. İlk olarak hedefte Münbiç olacak. Oluşturula­n 5 aşamalı Münbiç yol haritasına “sıcak plan” adı verildi. SABAH’ın ulaştığı “sıcak plan”ın detayları şöyle:

n Askeri planın ilk aşaması, Fırat Nehri’ne 35, Türkiye’ye 40 kilometre uzaklıkta yer alan Münbiç’deki terör oluşumuna yönelik harekatla başlayacak. HAREKÂT NEREDEN BAŞLAYACAK?

n Türkiye’ye Fırat Nehri’nin doğusu ve batısını kontrol altına alma fırsatı verecek Münbiç için ilk cephe, Aynel Arap (Kobani) ile Tel Abyad arasında Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesi karşında stratejik bir noktadan açılacak.

n Mehmetçik açılan cephe hattında ‘cep’ diye tabir edilen sınır içinde derinliği olan alanlar tesis edecek.

n Akçakale tarafından başlatılan harekat, terör örgütü PKK/YPG’nin elinde bulunan Ayn İsa yönünden direkt güneye doğru olacak. n ABD askerlerin­in bölgeden çekilmesiy­le Ayn İsa’daki ABD üssü de Türk üssü haline getirilece­k. Bu hamleyle Rakka başta olmak üzere Fırat’ın doğusunda Türkiye’nin elini güçlendire­cek. n Harekat planının ilk aşamasının nihai hedefi Türkiye sınırları dışında bulunan tek Türkiye toprağı olan ve Rakka’nın 50 kilometre batısında yer alan Ceber Kalesine kadar uzanacak. Tıpkı bir hilal şeklinde oluşturula­n askeri hatla Münbiç kuşatılaca­k. n Operasyonu­n ikinci cephesi ise Cerablus’tan açılacak. Oluşturula­n hilal şeklindeki hatta yıldız ise terörden arındırıla­n Münbiç olacak. Bunun içinde Mehmetçik her iki cephede çeperden merkeze ilerleyece­k. n Kara birlikleri­nin yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri, havadan asker indirmesi de yapacak. 10’ar kişiden oluşan özel kuvvet ve komando timleri kritik noktalara indirilece­k. Bu arada Suriye sınırına konuşlandı­rılmak üzere gönderilen komando birlikleri ve zırhlı araç yüklü konvoy dün Hatay’a ulaştı.

 ??  ??
 ??  ?? Erkam ÇOBAN
Erkam ÇOBAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye