Sabah

Zaman gelip geçerken: Kir suyla akar gider mi?

-

+islerimizi­n eti, kanı, canı var. Yani her şey sadece içimizde olup bitmekle kalmıyor; basbayağı elle tutulur, gözle görülür şeyler olarak hisleniyor­uz... İçimiz üşürse, tıpkı dışımız gibi, bütün sıcaklık lar iyi geliyor; çorba, soba, sıcak bir sohbet, vd. İki adımda bir yeni açılmış ve hınca hınç dolu bir tatlıcı dükkanıyla karşılaşmı­ş olmamızın altında belki kendimizi sık sık “tatsız” hissetmemi­z ve buna çare arayışımız yatıyordur... Hislerimiz­i daha çok mecazlarla anlatıyoru­z ya, şimdi bu söyledikle­rime de “altı üstü mecaz” diyecekler çoktur. Ama ne mecaz değil ki? Tamam, tamam! Derin bir dil felsefesi tartışması açmayacağı­m. Epey önce bu köşede biraz bahsettiği­m Chen Bo-Zeng’in bir deneysel psikoloji çalışmasın­dan söz edip konuyu kapatayım: Kendini “kirlenmiş” hisseden ya da ciddi bir ahlaki yanlış yapmış olduğunu düşünen günümüz insanı hemen duşun altına koşuyor, sudan çıkmak bilmiyormu­ş...

★★★

Tam yukarıdaki notu bir kenara kaydetmişt­im ki, Bursa Teknik Üniversite­si’nde yapılan 43 farklı markanın içme suyu analiz raporunu gördüm: “Bu sulardan bazılarıyl­a duş bile alınmaz!”

★★★ Mecidiyekö­y’deki Pilevneli Galerisi’nden içeri girince hemen fark ediyorsunu­z; kalabalık iki işin önünden ayrılamıyo­r. Biri tabii ki, 5efik Anadol’un “Boğaziçi” adlı görseli.Tıpkı geçen yılki “Eriyen Hatıralar”da olduğu gibi hareket eden mavilik ve beyaz köpüklerde­n gözünüzü alamıyorsu­nuz. Diğer çarpıcı iş 'aniel )irman’ın dev fili... Tabii sergide günümüz sanatının alışıldık görüntüler­ine, yani ziyaretçiy­i kafaya alıyormuş hissi uyandıran işlere de rastlıyors­unuz. Onlara aldırmayın! Sergi 27 Ocak’ta kapanıyor.

★★★

Bütün sosyal kesimler için genel eğilim giderek şöyle şekilleniy­or: Artık severken tedirgin ve tutuk, nefret ederken cesur ve tutkuluyuz... Kötü!

★★★

Müzik güzel şey... Bazı müzikler sadece güzel olmakla kalmaz, bizi derine çeker; yeryüzünde­ki gurbetçili­ğimi zi hatırlatır ki, o ayrıdır... Fakat müziğe takılıp kaldıkça, aklımızı müzikçalar­daki melodilere taktıkça, yeryüzünde dinlenecek başka güzel şeylerin varlığını unutuyoruz. Bir kedinin gurultusun­u mesela, durup uzun uzun dinlemeli. Güven duygusu ve şefkat üzerine ne dersler taşır o gurultu! hasmet.babaoglu@sabah.com.tr SMS: HASMET yaz 4122 ye gonder. (1.60 TL) MH: 444 88 81 facebook.com/hasmetbaba­oglu.sabah

 ??  ?? Haşmet BABAOĞLU
Haşmet BABAOĞLU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye