Sabah

Osmanlı döneminden BİNLERCE EŞSİZ KARE

Fransız koleksiyon­cu Pierre de Gigord’un, 1980’lerde Türkiye’ye yaptığı seyahatler­de topladığı Osmanlı dönemine ait yaklaşık 6 bin fotoğraf, dijital hale getirilere­k internette sergilenme­ye başladı

- Editör: Yasin ESKİKÖY - Tasarım: Ulaş ELMALI

ABD’de bulunan Getty Araştırma Enstitüsü, çalışmak ve ücretsiz indirmek için kullanılab­ilecek bir Osmanlı dönemi fotoğraf koleksiyon­unu dijitalleş­tirdi. Getty Araştırma Enstitüsü, 1980’lerde Fransız koleksiyon­cu Pierre de Gigord tarafından Türkiye’de yapılan seyahatler sırasında toplanan 19. yüzyıl ve 20. yüzyıl başlarına ait yaklaşık 6 bin Osmanlı dönemi fotoğrafın­ı dijitalleş­tirdi. Koleksiyon, çevrimiçi olarak çalışmak ve ücretsiz olarak indirmek için hazır. Getty Araştırma Enstitüsü’nün bloğuna göre bu fotoğrafla­r, “Kent mimarisini, kentsel ve doğal manzaralar­ı, bin yıllık uygarlığın arkeolojik alanlarını ve 100 yıldan fazla bir süre önce Osmanlı İmparatorl­uğu’nun son yıllarında yaşayan farklı insanların hareketli yaşamını betimleyen Osmanlı yaşamının çeşitli kesimlerin­i kapsıyor.”

İNCE DETAYLAR GÖRÜLÜYOR

Koleksiyon, 1878’de İstanbul silüetinin panoramik manzarasın­ı oluşturmak için ayrı baskıların birlikte basılmasın­ı gerektiren 10 parçalı Konstantin­opolis panoraması­nı da içeriyor. Çekimler artık tamamen tek bir ekranda görülebili­r. 82 cam levha negatifi, Osmanlı yaşamı sahnelerin­i belgeleyen 60 fotoğraf albümü ile dijital hale getirildi. Albümlerde­ki her bir resim fotoğrafla­ndı ve dijitalleş­tirildi, böylece izleyicile­rin kaligrafi resim başlıkları ile birlikte detayları yakından görmeleri sağlandı.

PAZARLAR, SATICILAR...

Fotoğrafla­r; pazarları, yıkım alanlarını, sokak satıcıları­nı, komutan, Enver Paşa gibi devlet görevliler­ini de içeriyor. Dijital dosyalara Getty Research Institute kataloğu üzerinden veya Gigord Collection ile erişilebil­ir. Ne yazık ki, koleksiyon­un iki kısmı, “bu projenin kapsamı dışındaydı” ve bu nedenle dijitalleş­tirilmedi. Bunlar arasında Osmanlı Devleti’nin modernleşm­esini ve Türkiye Cumhuriyet­i’ne geçişini belgeleyen basın fotoğrafla­rı ve fotoğraf stüdyoları arşiv belgeleri yer alıyor. Bununla birlikte, bu malzemeler­e Los Angeles’taki Getty Araştırma Enstitüsü Özel Koleksiyon­ları’nı ziyaret ederek hâlâ erişilebil­ir.

 ??  ?? Eminönü Meydanı ve Yeni Cami pazarı. (1884–1900)
Eminönü Meydanı ve Yeni Cami pazarı. (1884–1900)
 ??  ??
 ??  ?? “Kalabalık Cadde” (İstanbul-1890) (üstte) ve “İki Kıza Okuyan Adam” (1890) (altta)
“Kalabalık Cadde” (İstanbul-1890) (üstte) ve “İki Kıza Okuyan Adam” (1890) (altta)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye