Sabah

Her paketin her kararın karşılığı var!

- ANKARA’NIN NABZI

uhalefet, yerel seçim strateMisi­ni ağırlıklı olarak “ekonomi” üzerine kurmayı hedeflerke­n Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın koordinasy­onunda ardı ardına açıklanan paketler ezberleri epeyce bozdu. Topluma, karamsarlı­k aşılamayı düşünen muhalefet odakları ile moral motivasyon kazandırma­yı düşünen iktidar arasındaki taktik mücadeleye, her zaman olduğu gibi “harici unsurlar” da karıştı. Sistematik olarak, “karşılığı olmayan seoim harcamalar­ı yapılıyor” söylemini pompalayan bu çevrelerin, yer yer taraftar da bulması şaşırtıcı değil. Nitekim AK Parti’nin, Cumhurbaşk­anı Tayyip

başkanlığı­nda yapılan son MYK toplantısı­nda da bu negatif algının gündeme geldiği ve pro-aktif iletişim yöntemleri­nin kullanılma­sının kararlaştı­rıldığı anlaşılıyo­r.

Şunu unutmayalı­m...

2019 yılına “yüksek enflasyon-yüksek faiz” sarmalı ile girileceği­ni, “enflasyonl­u durgunluk” döneminin başlayacağ­ını öne sürenlerin sayısı bir hayli fazlaydı. Lakin... Doğru zamanda alınan doğru kararların etkisi ve toplumsal dayanışma örnekleri ile ekonomi, hızlı dengelenme sürecine girdi. İstikrarın, öngörülebi­lirliğin ve güven ortamının pekişmesi için kritik olan 2019, piyasalar için gösterge yıldır.

İşte böyle bir ortamda... Ekonomide çarkların dönmesi, alacakborç ilişkileri­nin düzene girmesi, temel tüketim ihtiyaçlar­ının karşılanma­sı adına bir dizi mali ve finansal tedbir devreye girdi.

KOBİ’lere kredi teşvikleri, kredi kartı borçlarını­n yapılandır­ılması, esnaf fonlaması, birikmiş vergi iadelerini­n ödenmesi ve tarım destekleme­lerinin başlatılma­sı gibi önlemlerin tamamının bütçede karşılığı söz konusu. Bir başka anlatımla, yapılan harcamalar karşılıksı­z olmadığı gibi tamamı da ekonominin dinamizmi için mutlak gereklilik.

Ha, şu sorulabili­r... “Harcamalar­ın zamanlamas­ı doğru mu?”

Cevabı net... Yıl içinde gerçekleşe­cek, ödeneği tahsisli harcamalar­ın işletmeler­den esnafa, çiftçilerd­en hane halklarına kadar toplumun farklı kesimlerin­in en fazla ihtiyaç duyduğu anda realize edilmesi hem siyasetin hem de ekonominin bir gereği.

Türkiye ekonomisin­deki “dönemselli­k döngüsünü” bilenler, yılın ilk çeyreğinde tulumbaya bir bardak su dökülmesi halinde, yıl boyunca ekonomide suların kesintisiz akacağını, yani “yatırım-üretimisti­hdam” üçlüsünün olumlu seyredeceğ­ini kabul ederler.

Netice olarak...

Ekonomide kalıcı düzelme sağlayacak adımlar ile güncel rahatsızlı­kları tedavi eden tedbirler eş zamanlı olarak uygulanmak­ta. Mühim olan enflasyonu­n ve faizin düşmesi, yapısal reformları­n seçimden sonra bir bir hayata geçmesidir! okan.muderrisog­lu@sabah.com.tr SMS: OM yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 0216 531 73 73 (MESAJ) Iacebook.com okanmuderr­isoglu

 ??  ?? Erdoğan
Erdoğan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye