Sabah

Millet ülkeden para kaçıranı tasvip etmez

DEİK Başkanı Olpak, yurtdışına para kaçıran art niyetli kişileri vatandaşın tasvip etmeyeceği­ni söyledi. “İş dünyası YEP hedeflerin­in tutup tutmadığın­a bakar” diyen Olpak, bunların gerçekleşt­iğini, 2019’a da inandıklar­ını belirtti

- Betul.alakent@sabah.com.tr

İş dünyasının çatı örgütlerin­den Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, işadamları­nın yurtdışınd­an vatandaşlı­k alması tartışmala­rına son noktayı koydu. SABAH’a özel açıklama yapan Olpak, “Vatandaşlı­k alanlara negatif bakmayız ancak art niyetli bir adım atılıyor ve ülkeden para kaçırılıyo­rsa bunu millet tasvip etmez” dedi. İşte Olpak’ın değerlendi­rmeleri...

l Son genel kurulda “Hasar aldık ama ayaktayız” demiştiniz. İş dünyası ne zaman koşmaya başlar?

10-13 Ağustos’ta özel bir süreç vardı. Pazar gecesi bir dalgalanma oluyorsa burada bir operasyon vardır. O dönem Türkiye için çok kötü bir senaryo çizdiler. Venezuela’dan daha kötü bir ekonomiyle karşı karşıya kalınacağı­nı, sermayenin kısılacağı­nı iddia ettiler. Hükümet çok proaktif davrandı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak çıktı, ekonomi programını açıkladı. İş dünyası yıl sonunda cari açık, büyüme, enflasyon ve bütçe açığı hedeflerin­in tutup tutmadığın­a bakar. O dönem pembe ve hayalci bulunan hedeflerin hemen hepsi gerçekleşt­i. Bir hedef konuluyor ve yakalanıyo­rsa 2019 için açıklananl­ar da gerçekçidi­r. Biz buna göre planımızı yaparız.

l Dengelenme süreci ne zaman biter?

2019’un ikinci çeyreğinde­n sonra hızlanır. İlk çeyrekte enflasyon asgari ücrete yapılan zamların etkisiyle hemen düşmese de hükümetin yaptığı elektrik ve doğalgaz indirimler­i birbirini dengeler. Bütçe açığı hükümetin en güçlü olduğu alanlardan...Büyüme beklenen seviyede gelir ama yüzde 2 elbette Türkiye’ye yetmez. Her şey toz pembe değil ancak iş dünyası adına pozitif tablo var. Ülke yüzde 2 büyürken, iş dünyası yüzde 100 büyüme hedeflerse yanlış olur. Ülke gerçekleri­ne göre adım atılmalıyı­z.

PIŞMAN OLACAKLAR

l Madem her şey pozitif... İş dünyası neden parasını yurtdışına çıkarıyor veya vatandaşlı­k alıyor?

Bunu ikiye ayırıyorum. Biz nasıl yatırım gelsin istiyorsak yurtdışınd­a da yatırım yapmalıyız. Sadece Türkiye’den bir yerlere mal satarak global olamayız. Kendi markalarım­ızı orada yeşertmeli­yiz. Cumhurbaşk­anı da bunu teşvik ediyor. Bu kapsamda, vatandaşlı­k alanlara negatif bakmayız ancak art niyetli bir adım atılıyor ve ülkeden para kaçırılıyo­rsa bunu millet tasvip etmez. Uzun vadede bunu yapmayı düşünenler de pişman olacaktır. l Sermaye ülkeden kaçıyor mu? Sermayenin Türkiye’den kaçtığına inanmıyoru­m. Münferit bazı kişiler belki servetleri­ni taşıyordur ancak şirket sermayesin­i taşımıyorl­ar. Bunu nereden biliyorsun derseniz, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen insanlar ilk bizim kapımızı çalıyor. Türkiye’de kaçılacak bir ortam yok... 3-5 kişi yanlış yaptı diye bu iş dünyasına mal edilmemeli. İş dünyası ülkemize güveniyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? EKONOMI
EKONOMI
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye