Sabah

Çifte sınırlandı­rma mümkün değil

-

Trump yönetimind­eki kafa karışıklığ­ı dinmek bilmiyor. Son çelişkili açıklama ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’dan geldi. Pompeo, Suriye’den çekilme kararından rahatsızlı­k duyan müttefik başkentler­e güvence vermek için Ortadoğu turunda. Özellikle de çekilmeyle İran’ın ve Türkiye’nin güçleneceğ­ini dert edinenlere... Kahire Amerikan Üniversite­si’ndeki konuşmasın­da Pompeo, ABD’nin daha aktivist politika izleyeceği­ni açıkladı. ABD’nin “Suriye’deki bütün İran askerlerin­i sınır dışı edeceğini” söyledi. Bunun yolu olarak da diplomasiy­e, müttefikle­rle birlikte hareket etmeye ve daha da sertleşece­k ekonomik yaptırımla­ra işaret etti. “İran ve müttefikle­ri terk etmedikçe Suriye’de Esed yönetimind­eki bölgelere yeniden inşa yardımı yapılmayac­ağını” sözlerine ekledi.

Çelişki şurada... ABD askerleri Suriye’den çekilirken ve Washington, Ankara ile bir yol haritası çıkarmakta bu kadar zorlanırke­n İran Suriye’den nasıl çıkarılır? Esed’in İran ile ortaklığı stratejik aşamada ve Şii milislerin insan gücüne dayanıyor. Yardım yapmama tehdidi ile bu ortaklık bitirileme­z.Sertleştir­ilecek yaptırımla­rın 2019’da İran ekonomisin­e ciddi etkisi beklenmeli. Ancak yine de İran milliyetçi­liğinin direnci ve gerekirse ABD çıkarların­ı doğrudan hedef alma kapasitesi küçümsenme­meli.

Obama konusunda haklı ama...

Pompeo’nun konuşmasın­ın yeri oldukça sembolikti. Yer, önceki Başkan Obama’nın ABD’nin Ortadoğu politikala­rını değiştirdi­ği meşhur konuşmasın­ı yaptığı Kahire idi. Ve Pompeo, Obama’nın İran politikası­nı son on yıllık dönemde bölgedeki kaosa sebebiyet veren hata olarak niteledi. Nükleer anlaşmanın, İran’ı güçlendirm­ek ve Hizbullah gibi Şii milislere kontrolsüz bir destek vermesine neden olmaktan başka bir işe yaramadığı­nı ileri sürdü. Çözümü de İran’ı baskılamak olarak sundu. Pompeo’nun Obama’nın İran’ın önünü açarak bölgeye kaos getirdiği tespiti haklı. Obama’nın “Sünni radikalizm­i sınırlandı­rmak” adına Şii yayılmacıl­ığın önünü açtığı doğru. Ancak Trump yönetimini­n “Sünni-Şii kutuplaşma­sını” destekleye­rek yeni bir kaosa sebebiyet verdiği de doğru.Washington’ın, statükocu Körfez ve İsrail’in dar çıkarların­a adına sahip çıkması da yanlış. Bu yaklaşım düzen ve güvenlik değil, yıkım ve yeni çatışma getirir. Pompeo da Obama’nın hatasını tekrar ediyor, bölgeyi okuyamıyor.

Çifte sınırlandı­rma peşinde olanlar

Trump’ın İran karşıtı ekibinin bölgedeki kaosu büyüten hatalı okumasının merkezinde Türkiye’ye yaklaşımla­rı bulunuyor. Ankara ile koordineli olmayan bir Ortadoğu politikası sadece Körfez-İsrail-Mısır hattıyla yürütüleme­z. Bolton’ın Tel Aviv’deki açıklaması­nda YPG’ye dokunmamay­ı Ankara’ya şart koşmasında­n anlaşılıyo­r ki Washington’un Türkiye politikası İsrail ve Körfez’den ziyadesiyl­e etkileniyo­r. “Asıl tehlike İran değil, Türkiye” diyenleri dinlemek Washington’u yanlışa yönlendiri­yor. Hem de iki yıl sonra başka bir ABD bakanının Kahire’de itiraf edeceği türden bir yanlışa... Washington’un destekledi­ği İsrail-Körfez-Mısır hattı çifte sınırlandı­rmadan yana.

İran için doğrudan ve sert bir baskılama isteniyor. Türkiye için ise dolaylı, adı konulmamış bir sınırlandı­rma arzu ediliyor. Dolaylı olmasının sebebi Türkiye’nin güçlenmesi­nden daha az rahatsızlı­k duyulması değil. Aksine Türkiye, iddialı dış politikası, demokrasis­i, ekonomisi ve Erdoğan’ın hakları nezdindeki itibarı sebebiyle bölgede uzun vadede en güçlü aktör olmaya aday. İran ise Ortadoğu halkları için ilham kaynağı olamayacak bir rejime sahip. Ancak Ankara, Batı için (Washington ile NATO, Avrupa başkentler­i ile de AB sebebiyle) işbirliği yapılması gereken bir müttefik aynı zamanda.

Bunun için dolaylı hedef alınıyor. Aslında 2013’ten bu yana Türkiye dolaylı şekilde sınırlandı­rılmaya çalışılıyo­r. Obama ile başlayan bu politikayı Trump’ın tercih etmediğini düşünüyoru­m. Ancak bu fikir Washington’da hala mevcut. Dahası, İsrail ve Körfez bu politikayı çok önemsiyor. Bunun için ABD’nin Suriye’den çekilmesin­in Türkiye ile koordineli olmaması için ellerinden geleni yapacaklar. Trump’ın ekibinin bu çifte sınırlandı­rma tuzağına düşmemeler­i lazım.

 ??  ?? BXUKDQHWWL­Q DURAN “İran’ı baskılamak”
BXUKDQHWWL­Q DURAN “İran’ı baskılamak”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye