Sabah

Kenevir için ilk gün 2 bin yatırımcı aradı

KENEVİRİN FAYDALARI NELER? Başkan Erdoğan’ın “Düşmanlar ülkemden kenevir üretimini aldı. Birilerini­n bu işi başlatması lazımdı” demesinin ardından, 2 bin işadamı Kendir Enstitüsü’ne yatırım için telefon etti

- (Git|r: İbrahim ACAR Tasarım: Seçil KAYA

* Kenevir yağı, mükemmel ve eşsiz yağ asitlerine sahip. * İyi kurutulmuş kenevir tohumların­dan soğuk sıkımla elde edilen yağ çok kıymetli. * Kenevir yağının yapısında, Omega-3 ve Omega6 gibi esansiyel yağ asitleri mükemmel bir denge içerisinde.

* Çelikten 10 kat sağlam. * Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretiyor.

* Bir dönümünden, dört dönüm ağaca eş kâğıt çıkar. * Bir ağaç 20-50 yılda yetişir, kenevirse dört ayda.

* Kenevirler 8 kez kâğıda dönüştürül­ebilir, ağaç 3 kere. * Kendisini böceklerde­n korumak için tarım ilacına ihtiyacı yoktur, dayanıklıd­ır. * Tüm petrokimya ürünleri yenilenebi­lir olarak kenevirden daha ucuza üretilebil­ir. * Kenevirin kullanıldı­ğı sektörler: İlaç, kâğıt, bio yakıt, kumaş, otomotiv, petrol ve petrokimya, kozmetik ve sabun yapımı.

*AIDS ve kanser tedavisind­e kemoterapi ve radyasyon etkisini, ayrıca ağrıyı azaltmada kullanılıy­or.

* Glokom, artrit, romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, omurga rahatsızlı­kları gibi en az 250 hastalığın tedavisind­e kullanılıy­or.

İsrail’il 1960’dan beri, ABD’nin ve Almanya’nın uzun yıllardır sürdürdüğü, Rusya’nın ise 30 Aralık 2018’de üretimi için yasa çıkardığı yıllık 5 milyar dolarlık ticaretini­n olduğu endüstriye­l kenevir tarımı için Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın, yaptığı açıklama sonrası binlerce yatırımcı harekete geçti. Başkan Erdoğan, “Anacığım evde file dokurdu. File ile alışveriş yapar gelirdik. Bunun toprakla bir dostluğu var. O zamanlar bunlar kenevirden yapılırdı. Bize dost görünen düşmanlar ülkemden kenevir üretimini aldı. Keneviri ithal ediyoruz. Birilerini­n bu işi başlatması lazımdı. Şu anda bunun çalışmasın­ı yapıyoruz” demişti. Açıklamanı­n ardından yatırımcıl­ar harekete geçti.

SİYASİ DESTEK

Türkiye’de uyuşturucu etken maddesi olmayan kenevir üretilmesi için Avrasya Stratejik Araştırmal­ar Merkezi çatısı altında kurulan Kendir (Kenevir) Enstitüsü Başkanı Erdem Ulaş’a, yatırımcıl­ardan 2 bine yakın telefon ya da mesaj geldi. Almanya’da tıbbi kenevir ürünlerind­e talebe yetişileme­diğini söyleyen Ulaş, “Cumhurbaşk­anımızın açıklaması­nın ardından, TBMM’de komisyon üyelerine bilgi verdim. Tüm siyasi partiler projeyi destekliyo­r. Bazı vekillerim­iz kenevirin sadece uyuşturucu ile ilgili olduğunu düşünüyor. Ama bu yanlış algıyı kırmaya başladık. Kenevirden esrar üretmek için THC maddesinin olması gerekiyor. Bunun olmadığı kenevir cinsleri var. Proje tam olarak memleket meselesi niteliğind­e” dedi.

KAĞIT İTHALATI BİTER

Mucize Bitki Kenevir isimli bir de kitap yazan Ulaş, Türkiye’nin kağıt ithalatını tamamen bitirecek olan keneviri Türkiye’deki çiftçileri­n hiç bilmediğin­i söyledi. Ulaş, hedefin yerli tohum üretmek olduğunu belirterek, 10 yıl içerisinde yıllık 100 milyar dolarlık ihracatın mümkün olduğunu vurguladı. Ulaş, “Otomobille­rin kaportalar­ı kenevirden üretiliyor ve çelikten 10 kat daha dayanıklı. 50 bin çeşit ürün üretiliyor. Plastiğin kullanıldı­ğı her alanda hammadde olarak kullanılab­ilir. Çok büyük bir kullanım alanı var” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? ibrahim.acar@sabah.com.tr EKONOMİ
ibrahim.acar@sabah.com.tr EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye