Sabah

Mustafa Cengiz: Bu operasyon otobandan önce son çıkış

- (GiW|r: Oktay ÖZDABAKOĞL­U Tasarım: 6HoLO KA<A

Bugün de mikrofon tutmaya devam edi yorum. Süper lig kulüplerin­in yaklaşık 15 milyar lira borcu, .4-4 milyar lira civarında da gelirleri olduğu belirtili yor. Borçlarını ödeyemeyec­ek noktaya gelen kulüplerin mali açıdan disiplin altına alacak planı Futbol Federasyon­u ve Bankalar Birliği birlikte hazırlamış­tı. Peki Türkiye’nin göz önündeki en büyük kulüplerin­i yönetenler ne düşünüyor?

6 aydır yapılan çalış malara kendisinin de katkı yaptığını anla tan Galatasara­y Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Mutafa Cengiz, “Kulüplerin gelir-giderleri arasında 4 katlık bir fark oluştu. Artık deniz tükendi. Kulüpler hiçbir harcama yapmazlars­a bu borcu ancak 4 yılda kapatabili­r. Bu operasyon, kulüpler için otobandan önceki son çıkış” diyor.

Mevcut tabloyu ve kısa vadede Türk spo runun içine sürüklenec­eği buhranı görüp bu çıkış yolunu inşa eden devlete ve katkı yapan herkese teşekkür eden Mustafa Cengiz şöyle devam ediyor:

“Ortada Türkiye’nin büyüklüğün­e ve vizyonuna yakışmayan bir görüntü var maalesef. Devletin Türk sporunu kurtarmaya yönelik hayata geçirdiği bu girişim önemli bir fırsat. Göreve geldiğimiz­den bu yana mali disiplinle yatıp mali disiplinle kalktığımı­z ve Finansal Fair Play sürecini başarıyla yönettiğim­iz için bir birikimimi­z var. Bu birikimle programa katkı sunmaya çalıştık. “

Cengiz çeşitli kesimlerde yanlış bir algı oluştuğunu da gördüğünü ancak bu proje nin kesinlikle bir borç silme ya da kulüple re transfer kolaylığı sağlama projesi olmadığı nı vurguluyor ve “Yapılmak istenen mevcut borçları ödenebilir, mali yapıyı sürdürüleb­i lir hale getirmekti­r. Asıl önemli nokta, yalnız ca bankalara olan finansal borçlar değil diğer borçlar da yapılandır­ılacak” diyor.

Cengiz de görüştüğüm Fenerbahçe ve Beşiktaş kulüp başkanları gibi sorunların geç mişten gelen kötü yönetim sorunu olduğun da hemfikir. Cengiz şunları söylüyor: “Türk Futbolunda sadece altyapı değil üstyapı sorunu da var. Kulüplerin genel olarak geçmiş yıllardan gelen birikmiş mali idari sorunları nedeniyle kötü yönetilmes­i sorunu var. Bu tek bir döneme ya da yönetime ait bir tablo değil, uzun yıllar devam eden bir dizi film. Türkiye maalesef, son 5-10 yılda körfez ülkelerind­en ve Çin’den önceki son istasyon haline geldi. Bu tablo, devleti de spor camiasını da halkımızı da rahatsız ediyor.”

Cengiz’e göre Galatasara­y Borsaya kote kulüpler içinde son bilançolar itiba rıyla en iyi durumdaki kulüp. “Ancak” diyor, “Galatasara­y’ın da diğer kulüplerin de sürdürüleb­ilir bir mali yapıya kavuşmalar­ı için şampiyon olmaları ve Şampiyonla­r Ligi’ne katılabilm­eleri gerek. Çünkü Şampiyonla­r Ligi’ne katılıp sıfır çeken bir kulüp bile çok büyük gelir elde ediyor.”

Özetle Cengiz, devlet desteğinin, geliş miş 5 büyük Avrupa liginde olduğu gibi Türkiye’den de en az 6 takım Şampiyonla­r Ligi’ne katılmayı başarırsa amacına ulaşmış olacağını düşünüyor.

selale.kadak#sabaK.com.tr

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye