Sabah

Türkiye karşıtı şer ittifakına Trump’tan ihtar

- EHUFDQ WXWDU#VDEDK FRP WU

ABD sonrası Suriye’nin alacağı şekil bir bakıma küresel jeo-politikanı­n da kaderini belirleyec­ek gibi görünüyor. Bu anlam da Suriye’den çekilme kararı ‘terör ile savaşa’ dayalı 18 yıllık stratejiyi kökten değişecek.

Zira İslam dünyası

yaklaşımla­rı ile Suudi parasına dayalı savaş siya setini destekleye­n liberal şahinlerin bütün stratejile­rini çöpe atan Donald Trump, Ortadoğu siyasetind­e üçüncü yolu temsil edi yor. O yol da ‘Önce Amerika’ doktrini.

Eli zayıf oldu ğu için iki yıldır savaş lobisine boyun eğen ABD Başkanı biraz güçlenir güç lenmez ilk olarak generaller­le yaptığı mantık evliliğini bitirdi.

Sırasıyla kabinesind­eki H. R. McMaster (ulusal güven lik danışmanı), James Mattis (savunma bakanı), Bennett McGurk (DEAŞ ile müca dele sözcüsü) ve John Kelly (Beyaz Saray özel kalem müdürü) ile yollarını ayırdı.

Çünkü Trump’ın asıl hede fi İran açılımı ile S. Arabistan, İsrail ve Türkiye’yi ‘by pass’ eden Barack Obama’nın kaos siyasetini tersine çevirmekti.

★★★

Bu amaçla ilk ziyaretini Mayıs 2017’de Riyad ve Tel Aviv’e yaptı. Türkiye’yi ise fazla öne çıkarmadı.

Çünkü Türkiye’ye yakın ulusal güvenlik danışma nı Michael Flynn’e yönelik linçten gereken dersi almıştı.

Ancak S. Arabistan ve İsrail’in durumdan vazife çıka rıp vahşet estirmeler­i nedeniy le Trump, rotasını yeniden Türkiye’ye çevirdi.

Kuşku yok ki Trump, en büyük rakipleri Çin ve Rusya ile mücadele etmek yerine ABD’nin 11 Eylül 2001’den beri periferik savaşlara gömülerek güç, para ve itibar kaybettiği inancında. Bu yüzden Suriye’den çekil me ile birlikte aslında Trump, teröre karşı savaşın da bittiğini duyurmuş oluyor. Zaten iktidara gelir gelmez Haziran 2017’de CIA’nın Suriye’deki operasyonl­arına son verdi. Şimdi de Pentagon’u Suriye’den çıkarı yor. Ve geldiğimiz noktada İsrail ve Suudilere “Hayır artık sizin için bir şeyler yapmayacağ­ım. Kendim için çalışacağı­m” diyor. Dolayısıyl­a bu iki aktörün pervasız davranışla­rının yol açacağı yeni zor lukların farkında. Hatta düşük ihti mal de olsa

bile var. Bütün olasılıkla­rı düşünen ABD Başkanı bu bağlamda sadece Pentagon’un taşeronu YPG’yi satmıyor, Suudiler ile İsrail’den de yüz çeviriyor.

★★★

Yoksa CENTCOM generali Josep 9otel gibi Benyamin Netanyahu’nun Ulusal Güvenlik danış manı Yaakov Amidror da Trump’tan beklenme dik bir yumruk yedikleri ni söyler miydi? Kim ne derse desin Bush ve Obama’nın Amerikası İslam dünyasının çelik çekirdeği Türkiye’ye karşı tarihi bir stratejik yenilgi aldı.

Bu realiteyi en iyi fark eden isimlerden biri de Trump. Bu yüzden İsrail, Körfez ve ABD’deki savaş lobisinin bütün tezgâhları­na rağmen Türkiye’den vazgeç(e)medi.

Nitekim Dışişleri Bakanı Mike Pompeo hem de Mısır ve Suudi Arabistan’da “Türkiye’nin sınırların­ı ve hal kını koruma gerekçesin­i anlı yoruz. Suriye’den çekilme yi Ankara ile birlikte koordine edeceğiz” demek zorunda kaldı.

Bu açıklamayı, Trump’ın ABD ve Ortadoğu’daki Türkiye karşıtı şer ittifaklar­ına yönelik kritik ve son uyarısı diye okumak lazım.

 ??  ?? na İsrail’in merceğinde­n bakan neo-conların %HUFDQ 787$5 Riyad ve Tel Aviv’in İran saplantısı­nın bir ABD-Rusya savaşını tetikleme riski
na İsrail’in merceğinde­n bakan neo-conların %HUFDQ 787$5 Riyad ve Tel Aviv’in İran saplantısı­nın bir ABD-Rusya savaşını tetikleme riski

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye