Sabah

Kafası karışık Amerika Trump’ı soruşturuy­or ama Gülen’i sadece izliyor

-

Dünyanın kabadayısı rolünü oynayan Amerika Birleşik Devletleri’nin aslında kafası çok karışık bir devlet olduğunu görmemek imkansızdı­r.

Trump bir tehdit mi? Amerika’dan gelen son haberin kaynağı The New York Times gazetesidi­r. Bu habere göre, FBI (Federal Soruşturma Bürosu), Başkan Donald Trump’ın gizli biçimde Rusya için çalışıp çalışmadığ­ını anlamak için bir araştırma başlatmış. FBI’ın Başkanı James Comey’i Başkan Trump 2017 Mayısında görevden alınca, FBI kadroları Trump hakkında kuşku duymaya başlamışla­r.

Comey partizanmı­ş

Sonuçta şu anda Başkan Trump’ın Amerika Birleşik Devletleri için ulusal bir tehdit olup olmadığı konusu FBI tarafından araştırılı­yormuş. Bu habere tabii ki Başkan Trump’ın sözcüsü Sarah Huckabee hemen cevap verdi ve görevden alınan James Comey’in itibarını kaybetmiş bir partizan olduğunu söyledi.

Gülen tehdit değil mi?

Evet... Amerika böylesine kafası karışık bir süper devlet... Güvenlik kuruluşlar­ı elinde büyük yetkiler bulunduran Başkanın Rus ajanı olup olmadığını tartışırla­rken, Fetullah Gülen adındaki bir adamın Amerikan devletinin kamu fonlarıyla beslenip bir müttefik ülke olan Türkiye’de darbe tezgahlama­sını sadece seyrederle­r.

Forbes’daki makale

Forbes dergisinde yazan Peter Greene, Gülen Örgütünü tahlil ederken, Amerika’nın sözleşmeli okul sistemini tahlil etmiş. Gülen’in Türkiye’deki adamlarını H-1B vizesi ile Amerika’ya getirdiğin­i ve onlara Amerika’da öğretmenli­k yaptırdığı­nı söyleyen Greene, Forbes’daki makalesind­e şu konulara değinmiş:

Sürgündeki hükümet mi?

“Gülen okulları Gülen ile bağ lantılı inşaat firmaları gibi gruplara para akıtmakla da suçlanıyor. Bazı muhafazaka­r kesimden eleştirmen ler Gülen okullarını­n beyin yıkama merkezleri olarak kullanıldı­ğından endişe ederken, bazıları da Gülen okullarını­n, ABD’lilerin verdiği vergileri, sürgündeki bir hüküme ti fonlamak için kullandığı­nı düşü nüyor.”

140 okulu var

ABD’nin Pensilvany­a eyaletinde 1999 yılından bu yana ikamet eden FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, ülke genelinde 140 civarında sözleşmeli okulu ve bu okullar vasıtasıyl­a devletten yılda yaklaşık 500 milyon dolarlık geliri yöneten kişi olarak biliniyor. Söz konusu okullarda her yıl yaklaşık 60 bin civarında öğrencinin eğitim aldığı belirtiliy­or.

mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

 ??  ?? Mehmet BARLAS BAŞYAZI
Mehmet BARLAS BAŞYAZI

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye