Sabah

Onat Kutlar’ı kim katletti?

-

90’lı yılların Ocak aylarında Uğur Mumcu’dan Gaffar Okan’a, Hrant Dink’ten Muammer Aksoy’a çok sayıda aydın ve etkili ismi kaybettik. Yakın tarihimizi­n bu kanlı cinayetler­i ne yazık ki tam olarak aydınlatıl­amadı. Hala üzerlerind­eki gölgeler kalkmış değil. Daha ilginci terör kurbanları­nın bazı yakınları o gölgeler kalksa bile gerçeği görmek istemiyor.

Tıpkı 30 Aralık 1994’te bombalı bir terör saldırısın­da ağır yaralandık­tan sonra 11 Ocak’ta kaybettiği­miz ünlü sinemacı-şair Onat Kutlar’ın yakınları gibi. Önceki gün eşi Filiz Kutlar ve yakınları mezarı başında Kutlar’ı andı. O anmada Filiz Kutlar’ın söyledikle­rini Cumhuriyet gazetesind­en okuyalım:

“Dinci terör can almaya başlamıştı. Sokaklar korkunçtu.”

Başka bir ayrıntının yer almadığı habere göre, Onat Kutlar’ı “dinci terör” katletmişt­i. Peki, bu doğru muydu?

Şimdi gelin Kutlar’la birlikte o terör saldırısın­da yaşamını kaybeden Yasemin Cebenoyan’ın kardeşi Cüneyt Cebenoyan’ı dinleyelim. Cebenoyan, solcu Birgün gazetesind­e yazarlık yapan bir isim. Daha önce solun şiddetle ilişkisi üzerine söyledikle­rine bu köşede yer verdiğim Cebenoyan, 26 Ocak 2010’da o terör saldırısıy­la ilgili çok çarpıcı bir yazı yazmıştı. Asıl maksadını da şöyle anlatıyord­u:

“Bu cinayetle ilgili süregiden bilgi sizlik bana çok dokunuyor çünkü sine ma tarihimizi­n en önemli isimlerind­en Kutlar’ı öldüren bomba benim ablam Yasemin’i de öldürmüştü.”

Cebenoyan’a göre bu konuda bir “bilgi sizlik” vardı:

“Onat Kutlar cinayeti ile ilgili olguları bilen yok! (...) Bu konuda hemen hemen herkes ya bombayı koyanların yakalanmad­ığını, dolayısıyl­a olayın faili meçhul olarak kaldığını düşünüyor ya da cinayeti İslamcı bir örgütün işlediğini sanıyor. Bilinmeyen ise şu: PKK bu eylemi yapan örgüt ola rak belirlendi ve Deniz Demir adlı PKK militanı bu cinayeti üstlendi.”

Katil ve adresi belli ama Kutlar’ın yakınları dahil kimse bunu seslendirm­iyor. Cebenoyan bugünlere de ışık tutan bu “suç ortaklığı”na isyan ediyor ve şöyle diyordu:

“Onat Kutlar’ı öldüren bombayı koymaktan dolayı PKK’nin mahkûm edilmiş olduğunu herkesin bilmesini isterdim. PKK’yle arasına mesafe koymayan siyaset ve kültür insanların­ın bu cinayetler­in ağır lığını taşımasını isterdim. Hiçbir aydın bu örgütü suçlamazke­n, PKK’nin çıkıp ‘yargı kararının gerçeği yansıtmadı­ğını’ iddia etmesi ya da bu ölümlere neden olduğu için ‘özür dilemesi’ni bekle mek saçma. Ne gerek var durgun suyu bulandırma­ya?”

İlginçtir, Cebenoyan, aydınların, siyasetçil­erin bir PKK militanını­n hapis yattığını bilmediğin­i ve bu bilgisizli­ğin de kendisini zehirlediğ­ini söylüyor. Gerçekten durum bu kadar basit miydi yoksa ortada solun sorgulan mayan şiddetle ilişkisini­n yol açtığı bir suç ortaklığı mı vardı?

Herhalde ikinci olasılık geçerli ki, 9 yıl önce Cebenoyan bu gerçeği yazdığı halde, Filiz Kutlar, PKK’yı değil “dinci terör”ü işaret ediyordu. Bu durum son dönemde PKK terörüne küresel işbirliğin­e rağmen kurulan CHP-HDP ilişkisine benzemiyor mu?

Tam da bu yüzden son sözü o çelişkiler­i bizzat yaşayan Cebenoyan’ın 2017’de bu köşede yayınlanan sözlerine bırakalım:

“HDP’ye 3 kez oy verdim. Hem de ‘Benden HDP’ye oy vermemi nasıl beklersini­z?’ diye kendi mahalleme seslenen bir yazı yazdıktan sonra. Hiçbir zaman içim huzur bulmadı. Katliam bomba cılarının cenazeleri­ni sırtında taşıyan HDP’li yöneticile­rin ihraç edilmediği­ni gördükten sonra da artık oy vermem.”

 ??  ?? 0aKPXt g9h5
0aKPXt g9h5

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye