Sabah

Kemalizm’in eriştiği son nokta

-

Bir sanatçı bozuntusu var. Yıllardır bu tür laflar ediyor. Şimdi de Beethoven dinlemeye takmış kafa yı. Bu adamlar hayat tarzımıza müdahale var diye yeri göğü inletir ama hala mille tin ne tür müzik dinle yeceğine karar ver mek ister. Aslında bu gibi laflarla ken dilerine ayrıştırıc­ı bir kimlik inşa etmenin peşindeler. Yıllardır her filmde her dizi de aynı rolü kesen başka da rol bilme diğini düşündüğüm bu sanatçı bozuntu su sözüm ona elit lik kasıyor. Bize görmediğim­iz bilmedi ğimiz bir dünyayı açıyor. Hele bir dinle sek dünyamız değişecek. Aydınlanac­ağız. Beyefendin­in seviyesine varacağız.

Karşı değilim yapan yapar. İsteyen istediğini dinler. Ancak böylesi bir şey üzerinden aydıncılık yapan kafayı benim anlamam mümkün değil. Böyle bir entel sınıfı var. Klasik eserlerin neredeyse hiç birini okumamıştı­r ama müzik dinleyip film seyredip aydınlandı­ğını zanneder. Bunlara dünya tarihini şöyle yukarıdan aşağıya kabaca bir anlat desen anlata mazlar. Halbuki dünya tarihinin şemasını kafasında tutamayan insanlar kendileri nin kâinatta hangi noktaya karşılık gel diklerini bilemezler. Zaman ve mekânda savrulup giderler de haberleri bile olmaz.

Veya şöyle kabaca düşünce tarihini bile anlatamazl­ar. Bizim ülkedeki sanat çıların birçoğu vülgar bir Marksizm’den öte düşünce tarihi de bilmez. Gerçi bun ları üniversite­deki koca koca profesörle­r bilir mi diye sormayın. Onlar da bilmez. Ama akademisye­nler bunlara oranla biraz daha gariban. En azından birçoğu bilmediğin­i bilir. Bu sanatçı takımı daha bir küstah oluyor. Beethoven dinlemek le aydınlanam­ayacağını anlamayaca­k kadar cahil ama bununla millete hava basacak ve akıl verecek kadar cüretkâr oluyorlar. Gerçi ben bunların sanat tari hi bildiğine dahi inanmıyoru­m. İçlerinden kaçı Shakespear­e okuyabilir acaba? Kaçı sanatın üç dört alanını aynı anda düşü nüp mukayeseli çalışmalar üretebilir? Ama Beethoven dinlediğin­de aydınla nıyormuş beyefendi. Azıcık aydınlanmı­ş olsaydın bu lafı etmezdin edemezdin.

Bir de Kemalizm’in Google yaza rı var. Komik çocuk. Coşku adamı. Utanmazlığ­ın dibini buldu. TV’den Cumhurbaşk­anı’na “bira iç” diyor. Karşısında­ki nefret yüklü kalabalık da alkış tufanıyla karşılık veriyor. “Ne saçmalıyor­sun sen” deyince de yine Google’dan bira tarihi çıkarmış. Ne var bunda demiş. Bira çok eski ve önemliy miş. Sümerler de içmiş Frigler de içmiş. Kafa bu. Gel de anla. Gel de anlat.

İşte size Kemalizm’in son dönem ideoloğu. Google’dan topladığı bilgi lerle modern insanın arayışına çözüm bulmuş. Modern zamanlarda tüm hümanist ideolojile­r insanın mut luluğunu hedefledi. Liberalizm cevabı özgürlükte, Marksizm eşit likte, milliyetçi­lik kardeşlik te buldu. Kemalizm ise bira ve müzikte karar kıldı. Geldiğiniz bu aşamada hepinizi tebrik ederiz. Ama lütfen bize bulaşmayın. Kendi aranız da tartışmaya devam edin. Neden ikti dar olamıyoruz diye. Hayaliniz bira ve müzikse bu milletten size oy çıkmaz. hasan.yalcin#saEah.com.tr

SMS: HBY yaz 4122’ye gönder.

 ??  ?? Hasan Basri YALÇIN
Hasan Basri YALÇIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye