Sabah

Nine ve dedelerden okulda masal zamanı

-

ŞANLIURFA’NIN Haliliye ilçesinde dedeler ve nineler ana sınıfı öğrenciler­ine masal anlatmaya başladı. Proje kapsamında haftanın belli günleri okula gelen dede ve nineler, hem masal anlatıyor hem de örf ve adetleri öğretiyor.

“Y akın bir gelecekte Avrupa’da lıklar baş gösterecek ve bu gidişatın askeri çatışmalar­a dönüşmeyec­eğini kimse iddia edemez.”

Norveç Savunma Bakanı Frank Bakke-Jensen’in beş gün önceki sözleri bunlar.

Biz böyle yazıp çizdiğimiz­de abarttığım­ız iddia ediliyor. Hatta komplo teorilerin­e yüz vermekle suçlayanla­r çıkıyor.

Bu arkadaşlar Norveç Savunma Bakanı’na ne derler acaba?

★★★

Malum, Avrupa’da süs kabilinden savunma bakanı yapılmış çok siyasetçi var.

Ama Bakke-Jensen öyle değil. Norveç Savunma Koleji’nde eğitim görmüş, orduda görev yapmış ve AB kurumların­da üst düzey sorumluluk­lar üstlenmiş bir siyasetçi.

Yani ne söylediğin­i biliyor. Geçtiğimiz yaz “Norveç’in savunma ihtiyaçlar­ı farklıdır, NATO’daki müttefikle­rimizden ayrı stratejile­r izleyeceği­z” derken de çok ciddi bir noktanın altını çiziyordu. O bakımdan son birkaç yılda

hafife almayın. NATO Avrupa Komutanı şu sözlerini de hatırlatır­ım: “ABD’nin Avrupa Birlikleri askeri üstünlüğün­ü kaybedecek, özellikle Kuzey Denizi Yolu için acilen önlem almak gerekiyor.”

★★★

Neden sık sık bu gelişmeler­in altını çiziyorum? Şundan...

İster istemez güncelle boğuşuyoru­z. Normal!

Hem gündelik hayatın mecburiyet leri hem de güncel siyaset bizi çepeçevre sarıyor.

Geriye kalan boşlukları da magazin ve sosyal medya patırtısı dolduruyor.

Oysa yaklaşıyor, yaklaşmakt­a olan... En sakin olduğunu düşündüğüm­üz coğrafyala­rda bile “derin fay hatları” hareketlen­di.

Eh, birilerini­n de ara sıra buralara dikkat çekmesi ve hepimizin “yaklaşmakt­a olan”a hazırlanma­sı gerekiyor.

 ??  ??
 ??  ?? çok ciddi düşman Haşmet BABAOĞLU Polonya, Baltık Ülkeleri ve Norveç’e yapılan Amerikan askeri yığınağını
Scaparotti’nin 2025 civarında
çok ciddi düşman Haşmet BABAOĞLU Polonya, Baltık Ülkeleri ve Norveç’e yapılan Amerikan askeri yığınağını Scaparotti’nin 2025 civarında

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye