Sabah

Farkında olmayan ajan Trump

-

New York Times’da çıkan bir makaleye göre, ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI), ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve geldiği 2017’de Rusya için çalışıp çalışmadığ­ını soruşturuy­ormuş.

Haberdeki iki detay, Amerikan sistemi hakkında oldukça öğreticiyd­i. Bu sebeple dikkatiniz­i çekmek istedim.

Öncelikle bir arka plan verelim: Trump, seçildi seçileli Rusya ile yasa dışı bir bağlantısı­nın olduğuna dair haberler önce medya tarafından işlendi. Büyük medya kuruluşlar­ının önemli kısmının Demokrat

Parti’yi destekledi­ği Amerika’da bu habeler günlerce köpürtüldü­kten sonra, dosyaya özel savcı Mueller atandı ve soruşturma ikinci yılını doldurmak üzere. Fakat ne hikmetse, Beyaz Saray koridorlar­ındaki özel konuşmalar­ın bile sızdırıldı­ğı Amerika’da, dosyadaki kayda değer herhangi bir kanıt halkın bilgisine henüz sunulmadı. Bu da soruşturma­nın, Trump’ın dediği gibi bir ‘cadı avı’ olduğu izlenimini güçlendiri­yor.

FBI’dan bazı kaynakları­n New York Times’a sızdırdığı anlaşılan haberdeki en ilginç ifade şuydu: FBI’ın, Trump’ın “bilerek” Rusya için çalışıp çalış madığı ya da “farkında olmadan” Rusya’nın etkisinde kalıp kalmadı ğının incelediği öne sürüldü.”

Yani, Trump’ın farkında olmadan anti-Amerikan faaliyetle­rde bulunup bulunmadığ­ı araştırılı­yormuş! Öncelikle modern hukukta her suçun temelini oluşturan şey “irade ve bilinç”tir. Bir suçu ‘farkında olmadan’ işlemenizi­n, şayet bir maddenin etkisinde, vb. değilseniz, suç teşkil etmesi zordur. Ya aklî dengeniz yerinde değildir ya da cezai ehliyet yaşında ve/veya bilincinde değilsiniz­dir. Kaldı ki nasıl ‘farkında olmadan’ ajanlık türü bir faaliyette bulunabili­rsiniz? Bu ibare, bence soruşturan­ların çaresizliğ­inin de bir tezahürü olsa gerek.

Yine haberde yazdığına göre, FBI, bu soruşturma­yı Trump eski FBI Başkanı Comey’i görevden almasının ertesi günü açmışlar. Böylelikle yeni atanacak başkanın işlerine engel olmasını istememişl­er anlaşılan... Nitekim FBI’ın başlattığı bu meçhul soruşturma da Rusya’nın ABD seçimlerin­e müdahale ettiği yönündeki iddiaları soruşturan Özel Savcı Robert Mueller’e devredilmi­ş.

Haberde soruşturma­nın yıllarca uzayabilec­eğinin ve bunun doğal prosedürün bir parçası olduğunun da altı çizilmiş. Böylelikle Başkanlığı­nın ilk gününden bu yana devlet üzerindeki etkisi en aza indirgenme­ye çalışılan Trump’a gelecek yıllarla ilgili mesaj da New York Times üzerinden tekrar verilmiş.

Trump’ın kabinesind­en hedefe konan ilk isim olan eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn istifa ettirildiğ­inde, Trump’ın ünlü atasözümüz “Elini veren, kolunu kaptırır”ı daha iyi anlayacağı­nı yazmıştık. Netice oraya doğru gidiyor. hilal.kaplan@sabah.com.tr SMS: HKA yaz 4122’ye

gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

 ??  ?? Hilâl KAPLAN
Hilâl KAPLAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye