Sabah

Donörü hem hemşerisi hem meslektaşı çıktı

-

Böbrekleri iflas eden Tamer Şükrü Sever nakil için listeye adını yazdırdı. Aranan böbrek 3 yıllık bekleyişin ardından ölen bir kişide bulundu. Donör Sever’in hem hemşerisi hem de meslektaşı çıktı

İstanbul’da Tamer Şükrü Sever (65) 30 yıl boyunca şoför olarak çalıştıkta­n sonra 1994’te emekli oldu. İlk olarak 1983’te Taksim İlkyardım Hastanesi’nde sağ böbrekte oluşan üreter taşından dolayı ameliyat olan Sever 2007’de ise Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sol böbreğinde­n taş kırdırma ameliyatı oldu. Böbrekte taş oluşumu ve taşların böbreği tıkaması sonucu böbrek yetmezliği meydana geldi. Aynı yıl diyalize başladı.

Diyaliz sürecindey­ken Bezmialem Vakıf Üniversite­si Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğl­u’nun önerisiyle organ nakil listesine adını yazdırdı. Ailesinden ya da yakın çevresinde­n uygun canlı vericisi yoktu. 3 yıl boyunca bekledi. Beklediği telefon 30 Eylül 2017’de geldi. Aranan böbrek bulunmuştu. Üstelik de organını aldığı kişi hem memleketli­si hem de meslektaşı idi. Yaşadığı tesadüfü Sever şu sözlerle anlattı:

“Donörüm ile kökenlerim­iz Selanik’e dayanıyor. Ameliyat olduğum günün sabahı oğlum, ‘Baba, arkadaşlar­ın filancanın cenazesine gitmişler. Senin de o kişiyi tanıyabile­ceğini söylediler’ dedi. Oğlumla bu konuşmayı yaptıktan sonra, cenaze törenine katılan arkadaşlar­ımla da görüştüm. Sonrasında ortak çevremiz olduğunu öğrendim. Donörümün damadı ile nakil olduktan sonra teşekkür etmek için 2 defa telefonda görüştüm. Sağlık durumumun nasıl olduğunu sordu. ‘Bir şeye ihtiyacın olursa her zaman yanındayız’ dedi. Bu sözleri duymak benim için çok değerliydi” dedi.

SIRADA 23 BİN KİŞİ VAR

Bezmialem Vakıf Üniversite­si Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Adem Akçakaya “Hastamızda nakil sonrasında önceki böbrek taşı ameliyatın­a ve kilosuna bağlı fıtıklaşma oldu ve ikinci defa ameliyat olmak durumunda kaldı. Artık hiçbir sorunu kalmadı. Ülkemizde son dönemde 60 bin böbrek yetmezliği tanısı konmuş hasta var. Ulusal organ bekleme listesinde kayıtlı 26 bin hastadan 23 bini böbrek bekleyen hastalar. Her yıl bu hastaların 2 bin 500’ü uygun organ bulunamadı­ğı için yaşamını yitiriyor. 2018’de canlıdan yapılan 3 bin 472 nakilden 2 bin 514’ü böbrek nakliyken; kadavradan nakilde bin 178 hastanın 703’ünü böbrek hastaları oluşturdu. Ülkemizde yapılan nakillerin yüzde 80’i canlıdan ve yüzde 20 si kadavradan gerçekleşt­irilmekted­ir. Bu konuda yeterince bilinçlenm­e sağlamalıy­ız.”

 ??  ?? Tamer Şükrü Sever
Tamer Şükrü Sever
 ??  ?? SAĞLIK SERVİSİ Tamer Şükrü Sever dok toru Adem Akçakaya ile.
SAĞLIK SERVİSİ Tamer Şükrü Sever dok toru Adem Akçakaya ile.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye