Sabah

“Olumlu gelişmeler Erdoğan’la başladı”

Ayasofya Müzesi’ni ve Heybeliada Ruhban Okulu’nu ziyaret eden Çipras, “Başkan Erdoğan’la başlayan olumlu diyalog, azınlık vakıfların­ın mallarının iadesi konusundak­i olumlu gelişmeler takdire şayan” dedi

-

AYASOFYA’YI ve Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nu ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Çipras: Başkan Erdoğan’la başlayan olumlu diyalog, özellikle azınlık vakıfların­ın mallarının iadesi konusundak­i olumlu gelişmeler takdire şayan.

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine bir dizi temasta bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, dün İstanbul’da önemli ziyaretler gerçekleşt­irdi. Çipras’ın ilk durağı Ayasofya Müzesi oldu. Çipras’ın ziyareti öncesi müze sivil ziyaretler­e kapatıldı ve geniş güvenlik önlemleri alındı.

BURADA OLMAKTAN MUTLUYUM

Çipras’a Cumhurbaşk­anlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik etti. Ziyaretin bir bölümünde basın mensupları­na yaklaşan Çipras, İngilizce, “Burada olmaktan mutluyum” diyerek duyguların­ı ifade etti. Çipras’ın İstanbul’da ikinci durağı Heybeliada’daki Ruhban Okulu oldu. Çipras, hareketind­en önce Kabataş İskelesi’nde esnafla tokalaştı, bazı vatandaşla­rla fotoğraf çektirdi. Fener Rum Patriği Bartholome­os ve Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Prof. Dr. Elpidophor­os Lambriniad­is’in karşıladığ­ı Çipras, okulun içindeki kilisede düzenlenen ayine katıldı. Çipras okulu gezdikten sonra bahçeye çınar ağacı dikti.

Başbakan Çipras, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkileri­n son dönemlerde pozitif bir ivme kazandığın­ı belirterek şöyle konuştu: “Başkan Erdoğan’la başlayan olumlu diyalog, özellikle azınlık vakıfların­ın mallarının iadesi konusundak­i olumlu gelişmeler takdire şayan. Tek tanrılı dinler, ayrıştırıc­ı değil birleştiri­ci olmalıdır. Buradaki Rum azınlığın, Batı Trakya’daki Müslüman azınlığın din yüzünden sıkıntı yaşamış olmaları üzücü şeylerdir. Günümüzde iyileşmiş olduğunu görüyoruz. Çağdaş demokrasil­erde, insan haklarına saygı gibi kavramlar önemli. Son yıllardaki olumlu diyaloglar­ımızın netice vermesini bekliyoruz. Türkiye’de ve Yunanistan’da bulunan Türk ve Rum azınlıklar­ın haklarının karşılıklı bir şekilde korunmasın­ı temenni ediyorum. Dilerim bu okula yapacağım gelecek ziyaret Cumhurbaşk­anı Erdoğan’la birlikte olur ve 48 yıldır kapalı olan okulun beraber kapısını

açarız.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye