Sabah

PİYASAYLA KAVGA ETMEYİZ AMA ANAHTARI DA VERMEYİZ

IMF’YE İHTİYAÇ OLMADIĞI ORTADA MERKEZ BAĞIMSIZ KARAR VERİR HAZİNE’YE DEVİR POZİTİF ETKİ YAPAR 2008’DEN DERSLER ÇIKARDIK

-

Albayrak, Mer kez Bankası ile ilgi li sorulara da “Mer kez Bankası kurumsal ve bağımsız yapısı için de karar verir” yanıtını verdi. Milli Reyting şir keti konusunda Ban kalar Birliği’nin çalıştı ğını anlatan Albayrak, “Reyting şirketini kısa sürede devreye ala cağız” dedi. İstanbul Finans Merkezi’yle ilgili çalışmalar­ı da anlatan Albayrak, hem fiziki hem de yasal alt yapıyla ilgili yol harita sının bu yıl açıklanabi leceğini vurguladı.

Bakan Berat Albayrak, birinci önceliğini­n devletin faiz maliyetini minimuma indirmek olduğunu belirterek, “Piyasa ile kavga etmeyiz ama anahtarı da piyasaya vermeyiz” dedi. Albayrak, tüm kurumlara ve sektörlere “Aynı gemideyiz” diyerek uyarıda da bulundu

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2019’un tamamında çok aktif bir Hazine borçlanma stratejisi olacağını, herkesin buna hazırlıklı olması gerektiğin­i belirterek, “Herkesin bir yoğurt yiyişi var. Benim birinci önceliğim vade, maliyet, kaynak ve para birimi noktasında­ki enstrüman çeşitliliğ­ini en optimum şekilde kullanmak. Devletin faiz maliyetini minimuma indirmek. Piyasa ile kavga etmeyiz ama anahtarı da piyasaya vermeyiz. Bazı uyanık oyuncular şikâyet edebilir ama biz yolumuza devam edeceğiz. Tek taraflı kazanç olursa külahları değişiriz” dedi. Ankara’da gazetecile­rle bir araya gelen Albayrak, faizlerde iyileşmeni­n beklenende­n daha iyi durumda olduğunu ifade etti.

KREDIDE GEÇER NOT ALAMADILAR

Büyük bankaların ticari kredi faizlerind­e son 3 ayda 10 puandan daha fazla iyileşme olduğunu anlatan Albayrak, “Faizlerdek­i düşüş daha da hızlanacak" diye konuştu. Faizlerin düşmesine rağmen bankaların kredi portföyünü­n artmadığın­a da işaret eden Albayrak, şöyle konuştu: “Bu konuyu yakından takip ediyoruz. Marttan itibaren normalleşm­esini bekliyoruz. Türbülans dönemleri aslında herkes için test sürecidir. Bankalar son 6 ayda büyük oranda bu testten geçti. Ancak düşen kredi maliyetler­ine rağmen neden kredi portföyü artmıyor, merak içindeyiz. Bu konuda şimdilik geçer not alamadılar.”

AYNI GEMIDEYIZ

İş Banka sı’ndaki hisselerin­in Hazine’ye devredilme si konusuna da deği nen Albayrak şöyle konuştu: “Bu konunun konuşulaca­ğı zemini doğru ayırmak lazım. Meclis bununla ilgi li adım atacak, irade ortaya koyulacak olur sa, siyasi tartışma nın ötesinde böyle bir dönüşüm oluşursa, ben çok net şunu söy lüyorum: Gerek yatı rımcı gerekse sahip lik nezdinde çok daha güçlü bir resim orta ya çıkar. Kurumsallı­k ve yönetişim açısından İş Bankası çok başarı lı zaten. Bu değişiklik olursa pozitif bir etki olacaktır.”

süre cinin bekledikle­rin den hızlı gerçekleşt­i ğini belirten Albayrak üç konuya vurgu yapa rak bütçe disiplini, enflasyonl­a mücade le ve cari dengeye dik kat çekti. 6 ay içinde 3 büyük soru işareti ni çözdükleri­ni belir ten Bakan "Bu süreci yüzde 2.2 bütçe açı ğıyla 2008'e göre daha iyi atlattık. Enflasyon yüzde 20’lere indi. Cari açıkta iyi bir noktaya geldik. İhracatın itha latı karşılama oranı yüzde 76’lara geldi. Cari fazla verme süre cine gidiyoruz" diye konuştu. Albayrak, seçim sonrası için çok daha umutlu oldukla rını belirtirke­n, "2008 krizinden büyük ders çıkarıldı. Seçimden sonra icra ve yapısal olarak daha çok saha da olacağız" dedi.

 ??  ?? seçim sonrası için Uluslara rası Para Fonu (IMF) ile anlaştığı iddiası nın sorulması üzerine Bakan Albayrak “Tür kiye’nin teknik olarak IMF’ye ihtiyacı olma dığı ortada. Finan sal saldırının oldu ğu ağustos, eylülde böyle bir ihtiyaç olma dı, şimdi hiç yok. Eko nomik olarak tartışı lacak bir durum yok. IMF Arjantin’e girdi, durumu ortada. Siyasi olarak bakacak olur sak da bu tür iddialar muhalefeti­n topu taca atma çabası. Aciz, müflis tüccar gibi…” diye konuştu. ÖNERI-YORUM
seçim sonrası için Uluslara rası Para Fonu (IMF) ile anlaştığı iddiası nın sorulması üzerine Bakan Albayrak “Tür kiye’nin teknik olarak IMF’ye ihtiyacı olma dığı ortada. Finan sal saldırının oldu ğu ağustos, eylülde böyle bir ihtiyaç olma dı, şimdi hiç yok. Eko nomik olarak tartışı lacak bir durum yok. IMF Arjantin’e girdi, durumu ortada. Siyasi olarak bakacak olur sak da bu tür iddialar muhalefeti­n topu taca atma çabası. Aciz, müflis tüccar gibi…” diye konuştu. ÖNERI-YORUM
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye