Sabah

Mutfağa “devlet şefkati”

-

.onu, ekonomiden açıldı mı bu alanda Nobel ödülü sahibi 3aul 6amuelson’un “Economics” adlı, ders kitabı olarak da okutulan eserindeki eşsiz anlatımı akla gelir:

“Bir papağana arz Ye talep kelimeleri ni ezberleteb­ilirseniz, onu iktisatçı yapabi lirsiniz!”

Ekonomi teorisine damgasını vuran Samuelson, iktisadi olayların ve istikrarın yalnız piyasa gücünün serbest bırakılmas­ıyla sağlanabil­eceği tezine karşı geliştirdi­ği fikirlerle de tanınıyord­u. Bu hatırlamay­la birlikte Türkiye’deki güncel soruna eğilirsek... “Tarım fiyatların­daki oynaklık” yıllardan beri büyük dert. Bu alandaki dengesizli­k, öteden beri enflasyon üretmeye meyilli olduğu için gereksiz bir yığın faiz kararı alınmasına ve piyasada sağlıklı çalışan firmalara, kemoterapi benzeri müdahalede bulunulmas­ına yol açtı. Bir başka ifade ile Türkiye ekonomisin­in üretken gücü, faiz artışları yüzünden bünyesel direncini kaybetti ve sürekli destek bekler hale geldi.

Bugünlerde, çarliston biber örneği ile popüler olan sebze-meyve fiyatların­daki şoklar, tarihin garip cilvesi olsa gerek, 2000’li yıllarda uygulanan dezenflasy­on programını­n da ilk aylarında yine baş ağrısı nedeniydi. İşte bu tarihi tecrübe de bir kez daha ispatlıyor ki piyasa ekonomisi, keyfilik veya başıboşluk değildir. Piyasa, devletin düzenleyic­i ve denetleyic­i rolü ile birlikte düşünülmek durumundad­ır. Meclis’in yasa fabrikası gibi çalışmasın­ın istendiği bizim ülkemizde esasen kuralların kararlılık­la uygulanmas­ı önemlidir.

★★★

Meselenin, anlık fotoğrafı gerek tarım gerekse gıda ürünlerind­e, aile bütçelerin­in fazlasıyla zorlandığı­nı teyit etmektedir. Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın, “Fiyatlara ayar çekeceğiz” mesajı ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın “Tarladan sofraya uzanan bir ekosistem kuracağız” açıklaması birlikte okunmalıdı­r. Bu da demek oluyor ki...

Üretimde verimlilik, maliyet bazlı fiyatlandı­rma ve tarım sigortasın­ın yaygınlığı,

Hasat sonrasında ise depolama ve paketlemed­e modern işletmeler­in varlığı,

Lojistik süreçlerin belli dönemlerde sübvanse edilmesi gereği,

Ve nihai satış noktaların­da tüketicini­n sahipsiz bırakılmam­ası mutlak ihtiyaç. Tanzim ve mobil satışlar ağlarının kurulması bir ilk adım olabileceğ­i gibi, 4-5 büyük grupta yoğunlaşan marketleri­n elindeki imtiyazlı satış güçlerinin regüle edilmesi de bir zorunluluk.

Tarım Bakanlığı verileri, yaş sebze ve meyvenin yüzde 30’unun hallerden geçtiğini gösteriyor. Yani, sorunlu alanın üçte birine neşter vurulması doğru olsa da yetmeyebil­ir. Bu nedenle Bakan Albayrak’ın bütüncül ve yapısal yaklaşımın­ı, benzeri problemler­i bir daha yaşamamak adına dikkatle not etmekte fayda var.

okan.muderrisog­lu#sabaK.com.tr SMS OM ya] 4122’ye g|nder. (1.60 TL) MH 444 88 81 facebook.com/okanmuderr­isoglu

 ??  ?? Okan MÜDERRİSOĞ­LU
Okan MÜDERRİSOĞ­LU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye